Evropská zbraň proti korupci


Cecilia Malmströmová, E15, 7. června 2011

Evropa nebyla nikdy tak otevřená a transparentní jako dnes. Současně si však čtyři pětiny občanů EU myslí, že v jejich domovině je korupce vážným problémem. A údaje Transparency International ukazují, že pět procent občanů loni podplácelo. Je jasné, že boj s korupcí v EU zdaleka neskončil.

Pokud se chceme s korupcí úspěšně vypořádat, potřebujeme transparentnost, odpovědnost a čestnost. Více než cokoli jiného však potřebujeme politickou vůli a odhodlání politiků na všech úrovních. Máme řadu mezinárodních mechanismů pro sledování boje proti korupci. Ale ani ty nepomohou, jestliže nebudou provázeny odhodláním a nekompromisním vymáháním. Existující protikorupční mechanismy jsou mezinárodní, ne však evropské.

Evropská komise proto včera rozhodla o zřízení monitorovacího a hodnotícího mechanismu EU pod názvem „Protikorupční zpráva EU. Bude podávat čestný a jasný výčet stavu protikorupčního úsilí v členských státech EU – o dobrých i špatných stránkách, o nezdarech i výhrách. Počínaje rokem 2013 ji bude každé dva roky psát komise na základě různých zdrojů a znaleckých posudků.

Zpráva by se měla hlavně zabývat tím, jak účinně členské státy prosazují protikorupční standardy u sebe doma, jak se jeden od druhého dokážou poučit a jak jsou v praxi dodržována doporučení různých mezinárodních subjektů. A bude obsahovat i doporučení. Doufám, že výsledkem bude silnější politická vůle postavit se tomuto druhu zločinnosti, jenž evropské daňové poplatníky přijde každým rokem odhadem na 120 miliard eur.

European Commissioner for Home Affairs Cecilia Malmstroem gestures as she addresses the media, at the European Commission headquarters in Brussels, Wednesday, May 4, 2011. The European Union's executive has proposed allowing the reintroduction of national border controls in exceptional circumstances even though the development of a

Korupce je obrovský problém. Eurokomisařka pro vnitřní věci Cecilia Malmströmová při slyšení v Evropské komisi 4. května 2011. Foto AP

Jako Botswana?

Když Transparency International nedávno sestavila žebříček korupce, takřka třetina členských států EU dostala pouze pět bodů z deseti. Pokud bychom všech 27 zemí posuzovali jako celek, unie by se pohybovala kolem 30. místa – těsně před Botswanou a Portorikem. Pravda, některé členské státy dosáhly v boji proti korupci více úspěchů než jiné. Ale nemáme v Evropě zemi bez korupce a řešení představuje pro nás všechny nadále vážnou výzvu.

I když odhlédneme od morálních aspektů, korupce je obrovským problémem, neboť je spojena s další kriminalitou. Z komparativních studií také vyplývá, že korupce má negativní vliv na investice a produktivitu kapitálu a nakonec i na hospodářský růst a veřejné blaho. V neposlední řadě korupce podlamuje důvěru občanů v politické instituce a oslabuje demokracii.

Máme-li v unii uspět v boji s korupcí, musí se vést ve všech oblastech politiky. Očekávám, že v nadcházejících letech se dočkám zlepšení spolupráce soudních a policejních orgánů, modernizovaných předpisů EU o zabavení majetku pocházejícího z trestné činnosti, lepší legislativy o veřejných zakázkách, větší pozornosti pro problematiku korupce v zemích usilujících o členství v EU a přísnějšího postoje k zemím, jež těží ze spolupráce s unií a z její rozvojové pomoci.

Dohled na peníze EU

I v rámci orgánů EU máme ještě co dělat. Jsem proto ráda, že komise brzy zveřejní také strategii účinnějšího boje s podvodným nakládáním s prostředky EU.

Jestliže protikorupční zpráva EU a odhodlání komise bojovat s korupcí pomůže těm, kteří chtějí hrát podle pravidel, chtějí prosazovat transparentnost a těm, kteří si myslí, že odpovědnost se musí brát vážně, pak to může znamenat počátek tolik potřebné změny v Evropě.

Autor: Cecilia Malmströmová

je eurokomisařkou pro vnitřní věci

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality