Levicový politolog Cyperus: Je euro pro EU nezbytné?


Hana Kopecká, EUROSKOP, 26. srpna 2011

Společná měna rozdělila státy na měnové kolonie a dojné krávy falešné solidarity, myslí si holandský levicový politolog Rene Cyperus. V žurnálu Social Europe varuje před nebezpečím řízené krize eurozóny.

Operace na záchranu eura poštvala státy proti sobě, místo aby je sjednotila. Finové odsuzují Řeky, Poláci franko-německé autoritáře, Holanďané fiskální etiku jižanů a Němcům se nelíbí důchodový model Francouzů, popisuje Cyperus rozhádanou sedmadvacítku, která se kvůli společné měně dostala do kolize s vlastním ideálem soudržnosti.

Řízená krize jako skok do tmy

Popírat, že základem evropského projektu je demokratická unie a tedy občas i konfliktní přesvědčení, je výsadou autoritářských technokracií. Panika, která ovládá krizový management eurozóny, směřuje k centralizaci a popírá rozmanitost, popisuje Cyperus nebezpečí společného skoku do tmy a vyvrací názor, že pod tlakem finančních trhů musí být Evropa politicky jednotná.

Unii řízenou jako firmu, v čele s generálním ředitelem ‚Merkozym‘ by uvítal především soukromý sektor. Sluší se připomenout, že podobný management si už vyzkoušeli Karel Veliký, Napoleon, i Hitler a ani v jenom případě při nejlepší vůli nefungoval, používá Cyperus to nejsilnější přirovnání. Účetnický disciplinární projekt, kde jsou jižní státy měnové kolonie a země s AAA ratingem dojné krávy falešné solidarity, je podle Cypera utopií. Doba nepřeje sociální soudržnosti v rámci jednoho, natožpak mezi více státy.

Euro jako politická katastrofa

Hnací silou evropského projektu je hrozivá bezalternativnost, ve které všechny nosy míří stejným směrem. Z toho, kdo je proti společné hospodářské vládě je hned vulgární, populistický nacionalista. Více Evropy je jediné možné řešení a univerzální lék, vše ostatní je národní populismus, popisuje Cyperus bruselský myšlenkový diktát a varuje před spojenými státy evropskými bez voličské podpory a legitimity.

Milovníci všeho evropského by se měli ptát, zda je euro skutečně nezbytnou podmínkou existence vnitřního trhu. Ekonom by euro nikdy nevymyslel, protože ví, že hospodářsky heterogenní země nemohou mít společnou měnu, cituje Cyperus slova ekonoma Jaapa van Duijna v listu Handelsblad, která však nejsou slyšet dostatečně nahlas.

Euro už je nejen ekonomická, ale stále více i politická katastrofa; měna, která na místo sjednocení rozděluje, říká Cyperus, podle kterého je čas na integrační plán B, tedy evropskou spolupráci bez eura. Je lepší se o půl cesty vrátit, než se ztratit úplně, uzavírá.

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Rene Cuperus je ředitel sekce mezinárodních vztahů v nadaci Wiardi Beckman, think tanku holandské labouristické strany PvdA. Publikuje také v dánském listu De Volkskrant, který uveřejnil i tento sloupek.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality