Řešení eurokrize podle von Hayeka


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 6. prosince 2011

Decentralismus a zásada neposkytování pomoci, tzv. „ no-bail-out clause“, mají být základem evropského systému, který stojí na principu vlády práva, píše na blogu německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung redaktor Rainer Hank.

Eurozóna si do vínku stanovila tři principy, které měly zajistit její demokratické fungování. Maastrichtská kritéria zakazovala rozpočtový deficit vyšší než 3 procenta HDP a celkové zadlužení přesahující 60 procent HDP. Doložka o neposkytnutí pomoci, tzv. „no-bail-out clause, striktně zakazovala zachraňování z fiskálních problémů jinými členy měnové unie. Současně evropské smlouvy nedovolují ani financování státních dluhů prostřednictvím Evropské centrální banky.

Všechna tři pravidla již Evropa po propuknutí krize eurozóny porušila. Evropská unie se tím podle Hanka dostala do stavu bez pravidel a mimo vládu práva. Vlády sice jednají na základě většinového rozhodování, ale tím, že porušují principy, se ocitají v situaci, kterou si nikdo nepřál. Politické rozhodování tak ženou zdánlivě nevyhnutelné okolnosti. Nežádoucí jednání je poté mylně deklarováno jako nevyhnutelné, píše Hank.

Dodržování principů posiluje demokracii

Politici by se měli podle Hanka inspirovat Hayekovými myšlenkami. Liberální myslitel jasně rozlišuje mezi pojmy demokracie a liberalismus. Principem demokratického systému je rozhodování většiny, které však liberalismus ohraničuje závaznými principy. Ty demokracii neoslabují, ale naopak posilují.

V současnosti se v diskuzích prosazuje většinový názor, že řešením krize je více Evropy. Součástí tohoto přístupu je zavádění nové evropské architektury zahrnující kontrolní orgány, které budou dohlížet na národní rozpočtové politiky a trestat přestupky. Jenomže evropské státy již překročily závazná rozpočtová pravidla mnohokrát a neexistuje důvod věřit, že se tak nestane i s novými pravidly.

Decentralizace základem úspěchu Evropy

Namísto zavádění nových centralistických fiskálních pravidel navrhuje Hank fiskální autonomii. Jinými slovy každý stát by mohl utrácet a vybírat na daních, kolik uzná za vhodné. To je možné, pouze pokud bude daný stát za své chování zodpovědný. Právě proto musí být znovu obnovena platnost tzv. „no-bail-out clause.

Decentralizovaná Evropa, s eurem nebo bez eura, by mohla ukázat i to, že soutěž decentralizovaných jednotek je základem úspěchu Evropy, tvrdí Hank. Fiskální pravidla kontrolovaná Bruselem či dokonce Berlínem poškozují vnímání Evropy jako demokratického společenství. Evropa totiž nemluví německy, jak by si její budoucnost někteří komentáři představovali. A to je dobře, zdůrazňuje Hank.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality