FAZ: Nevítaný morální dirigismus


Reinhard Müller, FAZ, 18.11.2012 (převzato z Presseurop)

Jak státy zajišťují rovnoprávnost, je jen jejich věc, Brusel by se do toho míchat neměl. Ženám to totiž nepomůže a Brusel si svým morálním dirigismem jen vytvoří ještě více nepřátel.

Ano, stále ho tu máme. Proslulý „skleněný strop, který ženám brání dostat se na důležité pracovní posty. Stropy ale nejsou záležitostí osudu. Lidé přece rozhodují o povýšení, lidé stanovují podmínky, podle nichž se pak dělají změny na pracovních postech. Lidé? Většinou muži. Ti ale musí své postavení stále častěji ospravedlňovat, a už proto nemůžeme tvrdit, že by se nic neměnilo.

Ovšem povýšení žen na místa zastupujících zástupkyň (koho jiného, než mužů) nebo vyznání postarších šéfů firem o tom, jak jsou najednou pro striktní dodržování ženských kvót, působí spíše jako klam. Ti, kteří kvóty požadují, by měli už pro svou vlastní důvěryhodnost okamžitě odstoupit – každý je koneckonců nahraditelný a chtěl by snad někdo popřít, že máme k dispozici dostatek kvalifikovaných žen?

Je to tak i v Evropské unii, v tom má komisařka Redingová (která prosazuje 40procentní podíl žen ve správních a dorozčích radách některých firem) pravdu. Jednotlivé evropské státy se již nějakou dobu pokoušejí vypořádat se svými ústavami a závazky v oblasti lidských práv a prosadit rovnoprávnost v běžném životě. A to se netýká jen právních předpisů, každá liberální společnost má vlastní zájem na tom, aby každý mohl být šťastný po svém. Jak toho která společnost dosáhne, jak své různorodé zájmy právě v oblasti rodiny a práce skloubí, je vskutku úkol jednotlivých států a ne něco, co by si měl uzurpovat Brusel.

Kvóty pro zastoupení žen v dozorčích radách nevyřeší ani problémy matek, které v práci nikdo nepodporuje – a to ani zaměstnavatelé, ani vlastní manželé.

EU si pod sebou podřezává větev. Proti přání paní Redingové, aby se politická role Komise zesílila (jde to ještě vůbec?), stojí zcela jiná přání zemí, na kterých Unie stojí. Jestli totiž někdo opakuje mantru více Evropy, je to jen kvůli dluhové krizi. Jinak byste o ní více neslyšeli.

Naopak, jednou z příčin evropské krize důvěry je to, že EU dostává právo do všeho zasahovat a mnohé země ji v tom podporují. Když se k tomu navíc přidá morální dirigismus, je jasné: Unie se musí vrátit k rozumu.

Návrh EK na 40 % zastoupení žen v dozorčích radách

Autor: Reinhard Müller, FAZ, (převzato z Presseurop)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality