Výzkum: Příští Evropský parlament bude euroskeptičtější


Marie Bydžovská, Euroskop, 13.6. 2013

Po skončení mandátu prezidenta Václava Klause média začala spekulovat o jeho příští kariéře, jednou z možností byla kandidatura v Evropských volbách. Šanci, že by mu mohla přinést úspěch, nahrává výzkum společnosti Gallup Europe, o kterém informuje portál Euobserver. Podle něj z evropských voleb, které se uskuteční za necelý rok, vzejde Evropský parlament s výrazně vyšším zastoupením protievropsky naladěných zastupitelů.

V rozhovoru pro Euroskop se vyjádřil český europoslanec za ODS Oldřich Vlasák, že si Václava Klause „dokáže představit jako kandidáta celoevropské politické strany do evropských voleb v roce 2014 na předsedu Evropské komise, například Aliance evropských konzervativců a reformistů, která patří mezi pět největších eurostran“. Jejím členem je česká ODS.

Evropské volby, které se uskuteční za necelý rok, budou historicky unikátní, protože největší parlamentní frakce nominují svého kandidáta na předsedu Evropské komise. Podle evropských Smluv europoslanci předsedu evropské exekutivy volí a schvalují složení sboru Komisařů. Proto je velmi pravděpodobné, že frakce s nejvyšším zastoupením bude moci o šéfovi Komise rozhodnout.

V tisku již se objevují spekulace, kdo by se mezi kandidátskými jmény mohl objevit. Z levicového spektra se nabízí současný předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová či španělský expremiér José Luis Zapatero. Z opačné strany se objevují jména švédského předsedy vlády Fredrika Reinfeldta, litevské prezidentky Dalie Grybauskaitové nebo místopředsedkyně Komise Viviane Redingové.

Od novinky si evropské elity slibují zvýšení zájmu o evropské volby mezi občany. Od jejich počátků v roce 1979 totiž účast na nich klesá a při posledním hlasování v roce 2009 dosáhla rekordně nízké hodnoty 43 procent oprávněných voličů.

Negativní nálady voličů

Příští evropské volby by mohly být unikátní i v jiném ohledu – mohl by z nich vzejít parlament s výrazně vyšším zastoupením protievropských stran. Vyplývá to z výzkumu společnosti Gallup Europe „Odpočítávání do evropských voleb 2014: Jeden rok do startu“.

Výzkum došel k závěru, že dokonce i v zemích, které nebyly ve srovnání s jinými členy EU tak silně zasaženy hospodářskou krizí, je EU veřejností vnímána „stále více jako vnější hrozba než jako společná instituce, která hájí jejich zájmy“. „Místo toho, aby viděli v EU součást řešení, stále více lidí v Evropě jí považuje za problém,“ řekl při prezentaci výzkumu výkonný ředitel společnosti Gallup Robert Manchin.

Průzkum se konal v šesti především severních státech EU – Dánsku, Francii, Německu, Nizozemí, Polsku a Velké Británii. Neúčastnila se jej tedy žádná ze zemí, která musela požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny.

Nejvíce negativní ve vztahu k EU jsou překvapivě Francouzi. 62 procent z nich se domnívá, že EU jde špatným směrem, pozitivně vidí její vývoj jen 17 procent. Ve všech státech převažoval počet respondentů, kteří považují vývoj EU za negativní nad těmi, kdo jej vidí optimisticky.

Vzhledem k náladám voličů je dost možné, že v Evropském parlamentu bude více zástupců euroskeptických stran, jak se domnívá i Euobserver. Podle serveru Euroactiv.com se bude voleb účastnit více mladých lidí. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v této skupině, můžou podle zpravodajského portálu i oni zvýšit preference protievropských stran.

Například v Británii se v květnové anketě provedené společností ComRes ukázalo, že nejvyšší podporu (27 procent) by ve volbách do Evropského parlamentu získala Strana za nezávislost Spojeného království (UKIP), která usiluje o vystoupení své země z EU. Úspěchu v národních volbách dosáhly euroskeptické strany i v Itálii nebo ve Finsku.

Podle Manchina není dosud úplně jasné, jak se negativní nálady promítnou do výsledku evropských voleb. Pravděpodobně podle něj nadále budou nejsilnějšími frakcemi v europarlamentu strana lidová a evropští socialisté. „Stále budou vést. Otázkou je, kdo za ně bude kandidovat a jaká budou prosazovat témata,“ řekl.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality