5 kandidátů na nástupce Barrosa. Koho podporujete?


Euroskop, 19.5. 2014

Tahle pětice politiků usiluje o post předsedy Evropské komise. Kterého byste podpořili Vy?

Jean-Claude Juncker

Jean Claude Juncker
Kandidát Evropské lidové strany (EPP). Člen lucemburské Křesťansko-sociální lidové strany (CSV). Mezi lety 1995 až 2013 byl premiérem Lucemburska. Zastával rovněž funkci předsedy skupiny sdružující státy, které přijaly společnou měnu euro – Eurogroup.

Martin Schulz

Martin Schulz
Kandidát Strany evropských socialistů (PES). Člen německé Sociálně demokratické strany (SPD). Od roku 2012 předsedá Evropského parlamentu. Europoslancem je od roku 1994. V EP se zabýval zejména lidskými právy a vztahy EU-Turecko.

Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt
Kandidát Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Člen belgické strany Otevření vlámští liberálové a demokraté (Open Vld). V letech 1999 až 2008 zastával pozici ministerského předsedy Belgie, v rámci níž snižoval daně z příjmu a daně pro podnikatele. Stal se zastáncem bankovní unie EU.

Ska Kellerová

Ska Keller
Kandidátka Zelených. Členka německé strany Svaz 90/Zelení. Od roku 2009 je europoslankyní. V EP se věnuje tématu mezinárodního obchodu a lidským právům. Zajímá se o migrační politiku. Působila jako koordinátorka a mluvčí Federace mladých evropských zelených (FYEG).

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras
Kandidát Radikální levice. Člen řecké Koalice radikální levice (SYRIZA). V roce 2006 kandidoval na starostu Athén. O dva roky později se stal lídrem uskupení SYRIZA. V roce 2010 se stal viceprezidentem Evropské levicové strany. Odmítal podmínky mezinárodních věřitelů na pomoc Řecku v ekonomické krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality