Německý satirický časopis má vlastního europoslance


Marie Bydžovská, Euroskop, 5.6. 2014

Německo posílá do Evropského parlamentu (EP) zástupce rekordního počtu stran. Díky rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení tříprocentní klauzule se do štrasburského legislativního sboru probojovalo 14 uskupení. Mezi nimi i strana Die Partei založená redaktory satirického časopisu Titanic, která se dostala do Štrasburku s heslem „Ano Evropě, ne Evropě!“.

Mezi 96 německými europoslanci zasedne do poslaneckých lavic i Martin Sonneborn, lídr recesistické Strany pro práci, právní stát, ochranu zvěře, podporu elit a iniciativy vzešlé z demokratické základny, známé pod zkratkou Die Partei. Moc dlouho si ale poslancování neužije, za měsíc jej vystřídá další kolega a celkem tak chtějí v poslaneckých lavicích vystřídat 60 spolustraníků.

60 satiristů na jednom poslaneckém křesle

„Chtěli jsme dát dohromady 60 členů, abychom vystačili na celých pět let. Teoreticky to znamená, že každý měsíc bude v Bruselu sedět jiný poslanec z Die Partei a bude dostávat peníze. Zbylé čtyři jsme nominovali pro případ, že by někdo čtyři týdny v parlamentu nevydržel,“ okomentoval strategii Sonneborn. Za sebe dodal, že plánuje „čtyři týdny se intenzivně na svou rezignaci připravovat.“

Zmiňovaným způsobem získají jednotliví členové strany podle Sonneborna na měsíc příjem 33 tisíc eur a následně po šest měsíců odstupné. „Dojíme EU jako malý jihoevropský stát,“ nechal se slyšet Sonnenborn. „Nemyslím si, že jsme v europarlamentu ti nejbláznivější,“ dodal.

S předvolebními hesly „Ano Evropě, ne Evropě!“ nebo „Ne EU normě pro prsa“ získalo uskupení, které před lety založili redaktoři satirického časopisu Titanic, aby mohli natočit dokument o kampani vymyšlené strany, v Německu 0,6 procenta hlasů.

Die Partei
Němečtí satiristé slaví. Mají jednoho europoslance. (foto: Facebook/Die Partei)

Ústavní soud pomohl malým stranám

Stejně jako dalších šest stran se probojovalo do Evropského parlamentu díky rozhodnutí Ústavního soudu, že tříprocentní práh pro vstup do evropského zákonodárného sboru porušoval právo na rovnost šancí politických stran a na stejnou váhu všech hlasů.

V národních parlamentních volbách bude v Německu i nadále platit pravidlo, že pro politické uskupení bude muset hlasovat alespoň pět procent voličů, aby jeho zástupci získali parlamentní křesla. Štrasburský parlament však podle soudců tříprocentní hranici k udržení funkčnosti nepotřebuje.

Vedle satirické skupiny europoslanecké křeslo díky rozhodnutí soudu z Karlsruhe získaly Strana pro ochranu zvířat, Strana pro rodinu, Ekologická demokratická strana, Svobodní voliči, Piráti, ale i krajně pravicová Národně demokratická strana. V Německu se přitom uskutečnilo již několik pokusů postavit toto uskupení mimo zákon.

V ostatních zemích EU se volební systémy do EP různí. Polovina států včetně Británie, Španělska, Portugalska a Nizozemska žádný práh pro vstup nemá. Osm zemí, včetně například České republiky a Polska, uplatňuje pětiprocentní hranici, což je maximální hranice, jakou unijní zákon povoluje.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality