Van Rompuy navrhuje, aby EU dělala méně


Marie Bydžovská, Euroskop, 26.6. 2014

Lídři EU by měli na dnes začínajícím summitu schválit dokument určující strategické priority pro pětileté funkční období příští Evropské komise.

Dokument s názvem „Strategická agenda EU v čase změny“, jejíž návrh již unikl do médií, sestavil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po konzultaci s členskými státy. Finální verzi dnes mají schválit nejvyšší představitelé států EU.

Materiál mluví o „rozčarování veřejnosti z evropské politiky“ a o únavě po letech krize. Doporučuje proto budoucím lídrům, aby se úžeji zaměřovaly na určité politiky. „Unie by měla jednat společně pouze v případě, že může dosáhnout více než jednotlivé členské státy,“ stojí v textu.

Mantinely pro činnost Komise

Van Rompuy předpokládá, že lídři členských států v pátek schválí agendu na příštích pět let spolu s dohodou o jmenování Jeana-Clauda Junckera předsedou Evropské komise. Stanovení priorit příští evropské administrativy považovaly mnohé členské státy dokonce za důležitější než určení osoby, která Komisi povede. S pomocí strategického dokumentu by měly hlavy států a vlád stanovit mantinely, v kterých se bude Komise pohybovat.

Předseda Evropské rady vyšel v navrhovaném čtyřstránkovém textu vstříc britskému premiérovi Davidu Cameronovi, nejsilnějšímu kritikovi jmenování Junckera do čela Komise. Dokument obsahuje mnohé body, které Cameron od EU požadoval, jako například dokončení jednání o podepsání dohody o volném obchodu s USA, zajištění energetické nezávislosti či stanovení limitů pro imigraci.

Také zmínka v textu, že při další integraci eurozóny „musí být zachována integrita vnitřního trhu a otevřenost vůči zemím, které nejsou členy eurozóny“, je v souladu s přáním Londýna.

Uvolní EU rozpočtová pravidla?

Rompuy vyšel vstříc i jihoevropským státům, především Itálii a Francii. Text reaguje na požadavek italského premiéra Mattea Renziho, aby EU uvolnila tlak na přísné dodržování rozpočtových pravidel. Návrh usnesení mluví o „plném využití zabudované flexibility Paktu stability a růstu“ a „odvážným krokům k navýšení investic“. Pakt určuje za maximální povolený deficit státního rozpočtu 3 procenta HDP. Podle přání Italů a Francouzů by se však investice nepočítaly do výše deficitu.

Paříž a Řím opakovaně požadovaly, aby fiskální pravidla EU poskytovaly více prostoru pro investice k nastartování hospodářského růstu. „Strategická agenda EU“ v tomto ohledu zmiňuje potřebu financovat stavbu dopravní, energetické a telekomunikační infrastruktury.

Rompuy podpořil energetickou unii

Van Rompuy se nevyhnul ani citlivému tématu imigrace. Jeho dokument požaduje po evropských lídrech, aby předcházeli zneužívání sociálních dávek při využívání volného pohybu po Evropě. Současně volá po lepším managementu migrace, včetně zlepšení ochrany vnějších hranic osmadvacítky.

Jednou z pěti hlavních priorit je také energetika. Návrh usnesení mluví o vzniku energetické unie. S nápadem na její vznik přišel v reakci na ukrajinskou krizi a zhoršení vztahů s Ruskem polský premiér Donald Tusk. Využil analogie s nyní budovanou bankovní unií, která byla evropskou odpovědí na finanční krizi. Mezi Tuskovy návrhy patřilo dokončení energetického trhu a také na evropské úrovni koordinovaný postup při jednání s vnějšími dodavateli.

Další body materiálu hovoří o potřebě posilovat unijní ekonomiku, o zvyšování počtu pracovních míst, ochraně základních svobod či efektivní společné zahraniční politice.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality