Které země budou mít v Bruselu komisařku?


Marie Bydžovská, Euroskop, 14.7. 2014

Nominovaný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker láká členské státy, aby mu navrhly jako jména kandidátů na komisaře ženy. Zatím je známých jen sedm jmen, a všichni jsou to muži. V odcházející Komisi působilo devět žen.

„Má velké obavy, že mezi jmény, které kolují, jsou téměř výhradně muži,“ řekl serveru Euractiv.com zdroj blízký Junckerovi. „Vyjadřuje znepokojení při všech pohovorech s hlavami států a vlád,“ dodal.

O kterých ženách se spekuluje?

Ani mezi jmény, o kterých se zatím pouze spekuluje, není mnoho žen. Komisařkou by se mohla stát například italská ministryně zahraničí Federica Morgheriniová. Řím by měl zájem získat portfolio Vysoké představitelky pro zahraniční politiku. O stejný post usiluje i Bulharsko, které nabízí svou současnou komisařku Kristalinu Georgievu. Jméno belgické europoslankyně Marianne Thysenové zase padá ve spojení s postem komisařky pro Vnitřní trh.

Řekové mají mezi osobami, které jsou ve hře o komisařské křeslo dvě ženy – exministryni zahraničí Doru Bakoyannisovou a současnou komisařku Mariu Damanakiovou. Slovinci mohou do Bruselu poslat odcházející premiérku Alenku Bratušekovou a Britové zvažují, že jejich zástupkyní v evropské exekutivě by se mohla stát členka Sněmovny lordů a novinářka Patience Wheatcroftová.

Cecilia Malströmová
Vyhlíží své nástupkyně? Současná švédská eurokomisařka Cecilia Malströmová je jednou z devíti žen, které působí v současné Evropské komisi. (foto: Audiovisual service EU)

Rozhodne Evropský parlament?

I v Česku se objevila mezi kandidáty ženská jména. Dlouho se uvažovalo, že koaliční KDU-ČSL nominuje bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta však místo sebe navrhla nestraníka Petra Blížkovského, jenž řadu let působí v ředitelství Evropské rady.

Koaliční strana ANO minulý týden rozhodla místo dosavadního kandidáta Pavla Teličky nabídnout do Bruselu současnou ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. „Dělám si naději a mám pro to určité indicie, že kdyby Česká republika nominovala ženu, kterých je v Komisi nedostatek, mohla by dostat silné portfolio,“ řekla Jourová. Sama by nejradši získala agendu regionálního rozvoje, které se dlouhodobě věnuje.

V září čeká jednotlivé kandidáty na komisaře slyšení v Evropském parlamentu, který bude hlasovat o celém kolegiu 28 komisařů jako celku. „Je těžko představitelné, že Evropský parlament by akceptoval Komisi, v které bude méně žen, než v té současné,“ nechal se slyšet Junckerův mluvčí.

Jednání o rozdělení portfolií v nové Komisi zahájí Juncker po 15. červenci, kdy by jej ve funkci měl oficiálně schválit Evropský parlament. Všechny státy EU připravují nominaci svého kandidáta na člena Evropské komise.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality