Lobbisty v EU přitahuje klima a energetika


Lucie Priknerová, Euroskop, 8.7. 2015

Největší zájem v Bruselu registrovaných lobbistů přitáhl španělský eurokomisař Miguel Arias Cañete, který má na starosti klima a energetickou politiku. Za prvních šest měsíců roku 2015 měl celkem 181 schůzek. Statistiku vypracoval server Politico.

Kromě eurokomisařů musí evidovat schůzky s lobbisty i členové jejich kabinetů, šéfové Generálních ředitelství, ale i běžní úředníci v institucích Evropské unie.

5 eurokomisařů s nejvíce schůzkami

Mimo Španěla Cañeteho patří do první „trojky“ ještě místopředseda Frans Timmermans (92 schůzek) a Johathan Hill (72 setkání). Je to logické. Holanďan Timmermans má na starosti oblast tzv. „better regulation“, v agendě Brita Hilla jsou zase finanční služby a kapitálové trhy.

Poměrně vysoký počet schůzek má také eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová (54 schůzek) a eurokomisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič (53 schůzek).

Naopak příliš velký zájem lobbistů a zájmových skupin nemusela letos řešit Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Vyhledali ji pouze zástupci organizace věnující se evropsko-čínským vztahům a představitelé italské skupiny Unicredit.

Kdo a jak často v Bruselu lobbuje

Nejčastěji, v 71 procentech, se členové a úředníci Evropské komise setkali s představiteli byznysu, druhou největší skupinou byly neziskové organizace (19 %). Na konzultanty připadlo 4,8 % případů. Nejméně schůzek pak s bruselskými úředníky měli zástupci think-tanků (4 %)a představitelé samospráv a regionů (2,3 %).

Z konkrétních institucí byla se 42 schůzkami nejvíce aktivní organizace BusinessEurope, která zastupuje průmyslové podniky v EU. V České republice je jejím partnerem Svaz průmyslu a dopravy.

Velmi aktivní v kontaktu s evropskými úředníky je i americká společnost Google (29 schůzek). Z neziskových organizací má primát WWF European Policy Programme. Lidé ze Světového fondu na ochranu přírody se slavným logem s pandou lobbovali v Komisi celkem 29krát.

Věra Jourová zajímá neziskovky

Věra Jourová je v žebříčku eurokomisařů „návštěvnosti“ mezi zájmovými skupinami na šestém místě. Za první pololetí roku 2015 přijala 52 návštěv.

Naprostou většinu subjektů přijala jen jednou, výjimkou jsou např. Evropská ženská lobby (3 návštěvy) a lidskoprávní neziskovka Open Society European Policy Institute (3 návštěvy) založená známým investorem a filantropem Georgem Sorosem. Dvakrát se Jourová sešla se zástupci ČEZu a Microsoftu.

Zástupce šéfky kabinetu eurokomisařky Jourové Čech Daniel Braun měl osm schůzek se zájmovými institucemi, například s bruselskou kanceláří Amnesty International nebo se zástupci Svazu průmyslu a dopravy.

Další český člen jejího kabinetu Eduard Hulicius měl 31 schůzek. Jeho agendou je hlavně ochrana spotřebitelů. Proto se sešel např. s lidmi z Evropské unie pro ochranu spotřebitelů, představiteli hračkářského průmyslu či představiteli AIM European Brand Association, která zastupuje firmy vyrábějící značkové zboží.

Ladislava Mika, který stál v čele Generálního ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, navštívilo 26 subjektů. Nejčastěji šlo o zástupce chovatelů a zpracovatelů dobytka.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality