Orbán: Evropa je v ohrožení


Marie Bydžovská, Euroskop, 28.7. 2015

Pro maďarského premiéra Viktora Orbána se letní škola v rumunském Baile Tusnad, v Sedmihradsku obývaném mnoha Maďary, stává místem, kde pronáší důležité projevy.

Loni mluvil o „iliberální demokracii“, letos varoval před imigrací a oznámil, že čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot na hranicích se Srbskem dokončí Maďaři už srpnu, a ne v listopadu, jak se původně plánovalo.

Evropské hodnoty v sázce

„V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy,“ varoval Orbán. Migrační vlna podle něj vyplývá z politického vývoje a „opravdu vážná hrozba“ nepřichází z válečných zón, ale z „hloubi Afriky“.

„Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat,“ řekl Orbán. „Naše odpověď je jasná: chceme, aby Evropa zůstala evropská,“ dodal.

Premiér Orbán vyčetl evropské levici, že migraci považuje „spíš za příležitost než za hrozbu“. Nelíbí se mu, že levice podle něj věří v to, že příliv migrantů by mohl oslabit, či dokonce „zrušit“ koncepci národních států a tím pomoci dosáhnout jejího dlouhodobého cíle.

Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán na letní škole v Baile Tusnad v rumunském Sedmihradsku (foto:ČTK/AP/Szilard Koszticsak)

Problematický dotazník

Maďarský premiér v souvislosti s migrací Evropu dráždí. Negativní emoce vzbudilo třeba rozeslání dotazníku všem dospělým občanům, kde měli do 1. července odpovědět na otázky o migrantem směřujících do Evropy a jak s nimi naložit.

Podle kritiků byly otázky návodné a už samy skrývaly odpovědi – např. „Myslíte si, že se může Maďarsko stát v několika příštích letech terčem teroristického útoku?“ nebo „Podpořili byste, kdyby maďarská vláda představila mnohem přísnější normy týkající se imigrace namísto mírné politiky, kterou prezentuje Brusel?“

Reálné problémy Maďarska

Maďarsko ale skutečně čelí podobným problémům jako Itálie nebo Řecko, což uznávají i ostatní státy EU, včetně České republiky.

Když v červnu ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil stavbu plotu, zadržela maďarská policie za šest měsíců už 68.000 lidí, kteří do země vstoupili nezákonně, většinou přes Srbsko. Nyní se počet příchozích cizinců blíží 90 tisícům.

„Maďarsko je v horší situaci než Itálie, protože ta měla možnost se na příliv migrantů připravovat. Maďarsko překvapila vlna imigrantů téměř ze dne na den,“ řekl na semináři o migraci v Poslanecké sněmovně státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Absurdní moment

Proto když Evropská komise navrhla přemístit v rámci Evropské unie 40 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka, označil to Viktor Orbán za absurdní, a téměř šílený plán.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica patřila chvíle, kdy se na červnovém summitu uvažovalo o tom, aby se Maďarsko také podílelo na přijímání uprchlíků z Itálie a Řecka k nejabsurdnějším momentům.

Nejmenovaný evropský diplomat vysvětlil Euroskopu, proč Maďarsko z kvót vypadlo. Plán Komise se vztahoval na Syřany a Eritrejce, zatímco do Maďarska většinou přicházejí ekonomičtí migranti z Kosova.

Maďarsku se na Evropské radě nicméně podařilo spolu s Bulharskem vybojovat výjimku. Budapešť se nebude účastnit ani dobrovolného relokačního mechanismu.

Konference o balkánské cestě

Viktor Orbán získal také příslib, že se na podzim v Budapešti bude konat konference věnovaná řešení balkánské cesty, která vede přes Turecko a Řecko dále do Evropy. Jejím vzorem je setkání EU a Africké unie v maltské La Valletě, kde se bude řešit migrační vlna přes Středomoří.

Maďarsko rovněž usiluje o finanční pomoc EU. Komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos. přislíbil v červnu podporu ve výši 8 milionů eur a vyslání expertů Evropského úřadu na spolupráci v oblasti azylu (EASO), agentury FRONTEX a EUROPOL. Ti by na místě pomáhali se snímáním otisků prstů, identifikováním neoprávněných žádostí a zajišťováním efektivní návratové politiky.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality