Juncker chce v EU přerozdělit 160 tisíc uprchlíků


Marie Bydžovská, Euroskop, 9.9. 2015

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na zasedání Evropského parlamentu ohlásil návrh na povinné přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků mezi členské země Evropské unie.

„Evropané by si měli uvědomit, že Evropa je kontinent, kde téměř každý byl někdy běžencem,“ prohlásil v úvodu svého vystoupení Juncker. Zmínil se přitom mimo jiné o tom, že mnoho Čechů odešlo za komunistického režimu na Západ.

Juncker, který významnou část svého projevu o stavu Evropské unie věnoval nynější migrační krizi, prohlásil, že je třeba otevřít legální cesty pro migraci do Evropy. Příslušnou legislativu navrhne komise na počátku příštího roku.

Kvóty i pro utečence v Maďarsku

Podle Junckerových slov mezi státy, které migrační krize nejvíce postihla, patří Řecko, Maďarsko a Itálie a není možné je ponechat svému osudu. Je třeba jednat „rozhodně a koordinovaně“ mezi členskými státy EU i v unijních institucích, zdůraznil. Řešení uprchlické krize je podle něj nyní hlavní prioritou EU.

Ze zmiňovaných států má být dohromady přerozděleno 160 tisíc osob. Redistribuci 40 tisíc žadatelů o azyl navrhla komise už v květnu. Závazné kvóty však některé státy včetně Česka odmítly.

Česko kvóty odmítá

Podle zpráv agentur, které se odvolávaly na diplomatické zdroje, připadne na Česko převzetí asi 4300 uprchlíků. Vláda ve středu schválila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance na jednání unijních ministrů vnitra plánované na 14. září. Znovu v něm povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků odmítá.

„ČR je připravena, tak jako v podobných krizích v minulosti, se do řešení aktivně zapojit. Za důležitá opatření považuje česká vláda především důslednější ochranu hranic Schengenu, rychlé vybudování hotspotů na vnějších hranicích Schengenského prostoru, vytvoření definice bezpečných zemí, efektivní azylovou ale také návratovou politiku,“ vyjádřil se po Junckerově proslovu český premiér Bohuslav Sobotka.

Juncker chce posílit Frontex

Předseda Komise označil migrační vlnu za masivní, přesto zdůraznil, že utečenci představují pouze 0,11 procent obyvatel EU. Výrazně chudší Libanon přijal tolik uprchlíků, že představují čtvrtinu jeho populace.

Juncker také oznámil, že Evropská komise do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice. Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl.

Schengen přežije

„Za této Evropské komise neskončí schengenský prostor volného pohybu osob,“ zdůraznil Juncker v reakci na pochybnosti o jeho budoucnosti.

„My Evropané bychom měli vědět a nikdy nezapomínat, proč právo na azyl je jedním ze základních a nejvýznamnějších práv. Nesmíme na to zapomínat,“ zdůraznil šéf Komise. Zároveň varoval, že situace v Evropské unii nyní není dobrá, neboť je v ní málo jednoty. „To se musí změnit,“ prohlásil.

Juncker v souvislosti s migrační krizí upozornil na situaci v Sýrii a zdůraznil, že bez silnější zahraniční politiky EU neskončí ani krize v Sýrii ani příliv uprchlíků. Vyzval mimo jiné ke zřízení fondu na pomoc africkým zemím.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek