Jourová: Nenávist je porušením svobody slova


Lucie Priknerová, Euroskop, 5.10. 2015

Imigrační vlna zvedla novou vlnu nenávisti na internetu. Evropská komise se snaží reagovat podporou boje proti antisemitismu a antiislamismu.

„Pokud je svoboda projevu jedním ze stavebních kamenů demokratické společnosti, projevy nenávisti jsou na druhou stranu jejím do očí bijícím porušováním“, uvedla eurokomisařka Věra Jourová. Spolu s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem uspořádala Jourová v Bruselu první ročník Kolokvia o lidských právech.

Aktivně mazat nebo argumentovat?

Problém nenávisti vůči Židům a muslimům se dostal do popředí zájmu po několika útocích v Evropě, poslední větší se odehrál v lednu 2015 na košer obchod v Paříži. Jourová se na kolokviu soustředila na několik témat, která s problémem souvisejí. Sešla se také se zástupci Googlu, Facebooku, Microsoftu a Twitteru.

Podobné otázky má nejen česká eurokomisařka. Na summitu OSN v New Yorku vyzradil mikrofon část konverzace mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfem společnosti Facebooku Markem Zuckerbergem. Kancléřka se ho vyptávala, jak největší sociální síť na světě postupuje vůči xenofobii, která se na Facebooku objevuje.

Jourová na kolokviu uvedla, že projevy nenávisti na internetu jsou porušením svobody a že musí být přísně potrestány. Účastníci diskutovali hlavně dva přístupy – jeden řešil aktivní zapojení firem jako Google a Facebook při mazání projevů nenávistí z webů. Další účastníci podtrhovali význam „proti-projevů“.

Projevy nenávisti na internetu se musí trestat

Na boj proti antisemitismu a islamofobii v letech 2014-2020 EU vyhradila 439 milionů eur v rámci Programu práva, rovnosti a občanství. Pomocí něj má docházet k výměně informací o nejúčinnějších způsobech boji proti těmto jevům a také na monitorování nenávistných online projevů.

Průzkum Fundamental Rights Agency z roku 2013 ukázal, že až 73 procent lidí si myslí, že antisemitismus na internetu se v posledních pěti letech zhoršil.

„Staré strašidlo antisemitismu znovu zvedá hlavu… Pokud jste židovský kluk, máte na hlavě kipu a napadnou vás kvůli tomu nebo pokud jste muslimská dívka v šátku a poplivou vás kvůli tomu, má to přesně stejný ničivý efekt,“ řekl Frans Timmermans. Islamofobie je podle něj na rozdíl od antisemitismu novým fenoménem, který má ale stejné důsledky.

Evropská komise mj. pracuje na novelizaci Směrnice o mediálních službách, která by poskytovateli internetových služeb ukládala za povinnost případný nenávistný obsah mazat. Podle Jourové je třeba chránit osoby židovského a muslimského vyznání a jejich instituce.

Ve 13 státech je popírání holokaustu trestné

Problémem zločinů z nenávisti je často v tom, že jejich pachatelé nejsou souzeni. „Je neakceptovatelné, že když oběti nahlásí útok policii, je jejich případ odložen“, řekla česká komisařka. „Je to podle mě ostuda, že pouze ve 13 členských státech je popírání holocaustu kriminální čin“, uvedla také Jourová.

Členské státy by podle ní měly řešit problém nenávistných projevů, vyšetřovat a soudit jednotlivé případy rasistických a xenofobních zločinů. Jourová také uvedla, že členské státy EU musí do listopadu implementovat směrnici o pravidlech práv obětí, uvádí web EUobserver.

Z Eurobarometru

Podle průzkumu Eurobarometru si třetina lidí v EU myslí, že vyznání nějaké víry může člověku uškodit při shánění práce. Polovina Evropanů považuje diskriminaci na základě náboženského vyznání za rozšířenou. Až 61 procent lidí však tvrdí, že by nemělo absolutně žádný problém s muslimským kolegou v práci, uvádí server EUobserver. Jourová k tomuto číslu dodala, že je třeba se zaměřit na plné dodržování a monitorování antidiskriminačního práva EU, zvláště Směrnici o rasové rovnosti a Směrnici o rovnosti v zaměstnání.

Zdroj: Eurobarometr

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek