Merkelová a Hollande osloví europoslance


Marie Bydžovská, Euroskop, 7.10. 2015

Společné vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea bude ústředním bodem dnešního jednání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku.

Přímý přenos z Evropského parlamentu začíná v 15h. Podívejte se

„Je to historická návštěva v historicky obtížné době,“ řekl o plánované události předseda europarlamentu Martin Schulz. „EU čelí obrovským výzvám, které vyžadují silný závazek jejích lídrů,“ dodal.

Oba lídři představí poslancům svůj pohled na stav Evropské unie, přičemž se nevyhnou současné uprchlické krizi. Patrně bude v jejich řeči patřit místo i plánům na prohloubení hospodářské a měnové unie a vztahům EU s Ruskem. Ani problémy Řecka či hrozící odchod Velké Británie z EU nemusí zůstat stranou.

Zásadní iniciativu prý nepředstaví

Bruselští diplomaté však podle agentury Reuters zpochybňují možnost, že předsedové vlád dvou klíčových evropských zemí přijdou se zásadní novou iniciativou.

Po přibližně dvacetiminutových projevech politiků všeobecně považovaných za hlavní zastánce silnější evropské integrace dostanou slovo předsedové politických frakcí v EP. Zvláště od těch protievropsky zaměřených se patrně přijdou kritické reakce. Na závěr budou Merkelová a Hollande odpovídat na dotazy z pléna.

Příležitost pro Le Penovou

Nejostřejší vyjádření se očekávají od francouzské předsedkyně Národní fronty Marine Le Penové. Ta si zajisté již připravuje ostré slovní útoky na prezidenta Hollandea. Šéfka protiimigrantsky naladěné strany podle průzkumů může v prezidentských volbách v roce 2017 vážně ohrozit současnou hlavu státu.

Návštěva obou politiků symbolicky navazuje na společné vystoupení kancléře Helmuta Kohla a prezidenta Françoise Mitterranda, které proběhlo před více než čtvrtstoletím v revolučním roce 1989. Politici oslovili europoslance 22. listopadu, pouhé dva týdny po pádu Berlínské zdi. Kohl a Mitterand tehdy usilovali o prosazení svých politik – sblížení se Sovětským svazem a silnější integrace Evropy, která by směřovala k ustavení měnové unie.

V té době měla evropská integrace výrazně jinou podobu než dnes. Spojovala pouhých 12 členských států a Francie a tehdejší západní Německo byly považovány za vyrovnané partnery. Dnešní Německo posílené o tzv. nové spolkové země se stává dominantní silou Evropy. Francie naopak kvůli ekonomickým obtížím ztrácí na síle.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek