Ztrácejí britští manažeři důvěru v EU?


Lucie Priknerová, Petr Zenkner, 5.1. 2016, Euroskop

Setrvání Velké Británie v EU podporuje 62 procent britských finančních manažerů. Ještě v červenci 2015 jich ale členství podporovalo 74 procent, uvádí průzkum společnosti Deloitte. Důvodem jejich větší opatrnosti je nejistota spojená s poklesem čínské burzy a obavy ze stability eurozóny.

Podle šesti procent manažerů by byl odchod Velké Británie z EU (tzv. Brexit) pro Británii výhodný. Mírně se také zvýšil počet manažerů, kteří v průzkumu vůbec neodpověděli, protože to považují za předčasné a chtějí si počkat na výsledky vyjednávání premiéra Davida Camerona o reformě EU. Nyní je jich 28 procent.

„Nerozhodnuté nebo vyčkávající může výsledek konečné dohody významně ovlivnit v názoru na členství v EU“, uvedl pro Sky News výkonný ředitel Deloittu David Sproul.

Opatrní byznysmeni

Britský premiér David Cameron a jeho spojenci se podle listu Financial Times v poslední době snažili, aby britští byznysmeni utlumili vyjadřování svých postojů k Brexitu.

Podle bývalého šéfa pojišťovny Lloyd Victora Blanka ale oslovují více lidí než politici, a proto by se vyjadřovat měli. Blank uvádí, že ve Velké Británii je ve veřejné správě zaměstnáno 5,4 milionů lidí, oproti existenci pěti milionů soukromých podniků, které zaměstnávají polovinu populace, tedy více než 25 milionů lidí.

Hlavní ekonom Deloittu Ian Stewart pro list Guardian prohlásil, že dopad na náladu v byznysu mají obavy z tempa a udržitelnosti globálního oživení.

Příčinou nejistoty je podle průzkumu Deloitte mj. i to, že Bank of England sedm let držela míru úrokové sazby na minimu 1,5 procenta a investoři teď mají obavy z jejího zvýšení. Průzkum banky Lloyds naznačuje, že tento vývoj očekávají zejména malé a střední firmy.

Iniciativy pro a proti EU

Pro Brexit vedou na ostrovech kampaň dvě iniciativy. Jedna se jmenuje Leave.eu a vede ji realitní magnát Arron Banks, který podporuje stranu UKIP Nigela Farage. V čele druhé s názvem Vote Leave je lobbista Matthew Elliot.

Podle něj nyní více byznysmenů považuje EU za překážku. Vystoupení z EU se nebojí 95 procent podnikatelů, protože věří, že si Británie dokáže sjednat separátní dohody o volném obchodu, uvedl Elliott pro Financial Times.

„Odevzdáváme EU 350 milionů liber týdně, což je dost na nákup jedné nemocnice každý týden. David Cameron slíbil snížit rozpočet EU, Bruselu ale odevzdáváme každý rok víc“, citoval Elliotta list Telegraph.

Opačný názor o prospěšnosti členství má skupina Britain Stronger in Europe. Podle ní případný britský odchod z EU ohrozí 80 procent z celkového britského exportu, což činí 236 miliard liber, tvrdí jejich studie. „Izolace zhorší podmínky situaci pro naše obchodování“, uvedl výkonný ředitel Britain Stronger in Europe Will Straw pro Financial Times.

Autor: Lucie Priknerová, Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek