Lídři států EU diskutují již bez Camerona o budoucnosti Unie


Euroskop, 29. 6. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – Lídři 27 zemí Evropské unie bez Británie budou dnes na neformálním jednání v Bruselu řešit budoucnost bloku poté, co si Britové v referendu odhlasovali vystoupení z unie.

„Dnešek už není o Davidu Cameronovi, on a Británie vědí, co dělat. Dnešek je o nás, o naší jednotě,“ řekla litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová při příjezdu na schůzku. Německá kancléřka Angela Merkelová ani francouzský prezident François Hollande se po příjezdu do budovy Evropské rady nijak nevyjádřili.

Kromě jednoty je podle Grybauskaitéové v současné době nejdůležitější vytyčit si cíle, kterými se má EU zabývat. Mělo by přitom jít o cíle, které chtějí řešit občané. Konkrétně zmínila například migraci a hospodářský růst.

Sobotka: Budeme sledovat, zda Británie plní své povinnosti

Český premiér Bohuslav Sobotka řekl, že sedmadvacítka se dnes určitě vrátí k „taktice vyjednávání“ s Velkou Británií. Sobotka připomněl, že Britové podle všeho příliš nespěchají s oficiálním oznámením svého záměru odejít, a v EU je shoda, že do té doby není možné vést formální ani neformální jednání o této věci. EU tak sleduje opatrnost z britské strany a znamená to, že pro Británii stále platí všechna práva a povinnosti jako člena unie.

„Budeme pozorně sledovat, zda-li tedy Británie v přechodném období plní všechny povinnosti, které z členství vyplývají,“ poznamenal Sobotka.

Mluvit se dnes bude také o změnách, které by mohly zvýšit podporu evropského projektu mezi občany unijních zemí. „Je evidentní, že projekt potřebuje novou dynamiku. Potřebujeme nové argumenty pro to, abychom byli schopni pokračovat v evropské integraci,“ řekl Sobotka. Pro Českou republiku je podle něj důležité, aby „Evropa byla užitečná pro jednotlivé země, pro občany EU a aby byla akceschopnější a efektivnější“.

EU si přeje brzkou aktivaci článku 50

Britský premiér Cameron na úterní večeři kolegům z EU vysvětloval, jaká je situace na britských ostrovech po referendu o takzvaném brexitu. Unijní představitelé by uvítali, kdyby Londýn co nejdříve zahájil oficiální proces vystoupení z EU, tedy aktivoval článek 50 lisabonské smlouvy.

Uvědomují si ale, že země nyní potřebuje čas na urovnání vnitropolitické situace a také je jim jasné, že veškeré kroky bude provádět až Cameronův nástupce. Cameron v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek