V Bratislavě lídři EU naznačili, jak chtějí získat důvěru občanů


Euroskop, čtk, 16. 9. 2016

Šéfové států a vlád 27 členských zemí Evropské unie hledali dnes v Bratislavě jednotnou odpověď na nejednoduchou situaci evropského bloku.

Na závěr své neformální schůzky, svolané v reakci na červnové britské rozhodnutí z unie vystoupit, lídři států EU v zásadě zdůrazňovali drobnou a poctivou práci, tedy konkrétní kroky mající přinést tvrdší odpověď na migrační krizi, posílení vnitřní i vnější bezpečnosti či zlepšení výkonu evropské ekonomiky. Podobný přístup jim má pomoci obnovit pošramocenou důvěru občanů členských zemí v evropský projekt.

Debata vyvrcholí v březnu při 60. výročí Římských smluv

Setkání na hradě v centru Bratislavy bylo podle slovenského premiéra Roberta Fica úspěšnou první zastávkou na cestě k obrodě Evropské unie. Všichni účastníci jednání na hradě i oběda na lodi plující po Dunaji se podle něj shodují, že unie je přes své chyby pro Evropu nejlepším projektem a není bez ní možné garantovat prosperitu, stabilitu a bezpečnost.

Přes další schůzku na počátku roku 2017 na Maltě by se měli politici v březnu dostat do Říma, kde chtějí takzvaný bratislavský proces uzavřít na oslavách 60. výročí podpisu Římských smluv, jednoho ze základů evropské integrace.

V Bratislavě se nyní lídři pokusili definovat příčiny nynějšího neutěšeného stavu, který nejostřeji dokumentovalo britské rozhodnutí z unie odejít. Poté dohodli plán práce pro nastávající půlrok, tzv. cestovní mapu.

Klíčová je migrační politika

Jeho základním cílem je obnova důvěry občanů Evropské unie v celý projekt. A cestou k důvěře občanů v EU je nyní zjevně v první řadě řešení problémů plynoucích z migrace, plyne z tiskových konferencí na závěr schůzky.

Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že není možné dopustit návrat loňského chaosu na hranicích i uvnitř unie. „Máme cíl, aby ilegální migrace byla podle možností zastavena nebo omezena. Musíme bojovat proti příčinám uprchlictví,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. „Musí být posílena ochrana vnějších hranic,“ řekl francouzský prezident Francois Hollande.

Evropská komise oznámila konkrétní pomoc Bulharsku při ochraně jeho části unijní hranice, pošle 108 milionů eur (2,9 miliardy Kč). Také členské státy EU, včetně Česka, přispějí finančně i potřebným personálem. Do konce roku má být plně funkční nyní vznikající Evropská pobřežní a pohraniční stráž. Plán na lepší ochranu hranic ocenil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Zůstávají i kritické hlasy

Maďarský premiér Viktor Orbán nicméně řekl novinářům, že summit byl bezvýsledný, protože se nepodařilo změnit „sebezničující a naivní“ politiku v migrační krizi. Jednotu evropských zemí měla demonstrovat společná tisková konference Merkelové a Hollanda, věc při běžných unijních summitech v Bruselu velmi neobvyklá. Italský premiér Mario Renzi, jehož země čelí neustávajícímu přílivu migrantů z Afriky, se ve stejnou dobu nechal slyšet, že s nimi společně vystoupit nechtěl, protože „nesdílí stejné závěry“.

V dokumentu nazvaném Bratislavská deklarace je jako cíl v souvislosti s migrací uváděno také „prohloubení konsensu“ o dlouhodobé migrační politice a uplatňování principů odpovědnosti a solidarity. Je ale zřejmé, že spor o kvóty na uprchlíky zatím vyřešen nebyl.

Dalšími prioritami jsou boj s terorismem a ekonomika

Text zmiňuje také lepší spolupráci při boji s terorismem, prioritou má být například lepší výměna zpravodajských informací, posílena má být obranná spolupráce. Hospodářství v EU má pomoci další posilování společného trhu, zvyšování investic a snaha zajistit mladým občanů unie práci.

Ačkoliv bylo o dnešní schůzce rozhodnuto krátce po britském referendu, nebylo téma brexitu na jednání v Bratislavě dominantní. Na neformálním jednání chyběla britská premiérka Theresa Mayová. Šéf summitů Tusk ale novinářům řekl, že Londýn by mohl odstartovat dvouletá vyjednávání o odchodu z bloku v lednu či únoru příštího roku. Podle Fica musí být mezi výsledky těchto rozhovorů jasný poznatek, že je lepší být členskou zemí EU než stát mimo ni.

„Všichni souhlasíme, že EU není perfektní. Ale je to to nejlepší, co máme,“ řekl dnes v Bratislavě šéf vrcholných schůzek unie Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek