Summit EU 27 má ukázat odhodlání pokračovat i bez Británie


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 25. 3. 2017

Odhodlání pokračovat dál společně i poté, co Velká Británie odejde, chtějí dnes dát jednoznačně najevo vrcholní představitelé ostatních 27 států Evropské unie. Příležitostí k tomu bude jejich krátký neformální summit v Římě, zorganizovaný italskými hostiteli jako připomínka 60. výročí podpisu smluv, které se staly základem evropské integrace.

„Je velká šance, že prohlášení bude schváleno všemi 27 státy. Pokud se to povede, bude to důležitý signál, protože před deseti lety v Berlíně se něco takového nepovedlo. Objevily se tak velké výhrady, že ke schválení prohlášení celé Evropské unie v Berlíně nedošlo,“ řekl v pátek novinářům premiér Bohuslav Sobotka.

V dopise, kterým politiky do italského hlavního města pozval, zdůraznil předseda unijních schůzek Donald Tusk, že setkání bude příležitostí potvrdit trvající platnost unijního projektu a ustavit společnou vizi pro další roky. Summit se koná jen pár dní před tím, než Velká Británie ve středu spustí v souladu s článkem 50 lisabonské smlouvy dvouletá vyjednávání o podobě svého odchodu.

Deklarace nemá znamenat souhlas s vícerychlostní EU

Unie by podle návrhu závěrečného prohlášení měla být za deset let kromě jiného bezpečná, prosperující, konkurenceschopná a sociálně odpovědná. Krátký text také zmíní, že jednotlivé země budou postupovat za stejným cílem, ale v případě potřeby různým tempem a s různou intenzitou. Vyšší stupeň integrace zůstává v souladu se smlouvou otevřený i pro ty, kdo se případně rozhodnou přidat později. „Naše unie je jednotná a nedělitelná,“ zdůrazní dnes přestavitelé.

Některé východoevropské země měly z náznaků možnosti vzniku „vícerychlostní Evropy“ obavy, nehlasitěji se v dnech před summitem ozývalo Polsko. Podle Sobotky Česká republika bojovala o konkrétní formulace, aby prohlášení nemohlo být chápáno jako souhlas s vícerychlostní Evropou. „Nebudeme ho takto interpretovat, protože jsou v něm formulace, že chceme jít stejným směrem. Je ale nepochybným faktem, že diskuze o tomto pojmu bude v příštích měsících a letech přítomná,“ řekl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek