Evropská komise chce lépe využít potenciál globalizace

12.05.2017
Petr Pospíšil, Euroskop, tisková zpráva EK

Ve středu Evropská komise uveřejnila diskusní dokument, jehož cílem je zahájit diskuzi o využití potenciálu globalizace. Shrnuje v ní pozitiva, která globalizující ekonomika Unii dosud přinesla, i její odvrácené strany, na které některé kategorie osob uvnitř Unie či v třetích zemích doplácí. Komise v dokumentu předesílá, že součástí dialogu o globalizaci mají být i návrhy konkrétních opatření, jak potenciál globalizace využít lépe a její negativní dopady minimalizovat.

Diskuzní dokument navazuje na bílou knihu o budoucnosti Evropy, k jejímuž zveřejnění došlo 1. března a která nastínila hlavní úkoly a příležitosti pro Evropu v nadcházejícím období. Diskuzní dokument nejprve shrnuje, co dosud globalizace Unii přinesla a v jakých různých směrech se setkáváme s jejími projevy.

Globalizace umožnila hospodářský růst

Nejvýraznějším aspektem globalizace je mezinárodní obchod a propojování ekonomických trhů. Díky globalizaci se podle dokumentu stovky milionů lidí vymanily z chudoby a snížily se rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Přibližně třetina příjmů z obchodu členských zemí má svůj původ v obchodování s třetími zeměmi. Díky růstu zámořských trhů je na vzestupu i evropský export, což má pozitivní dopad na vytváření nových pracovních míst – každá další miliarda eur dodatečného vývozu podporuje 14 tisíc pracovních míst.

Zásluhou globalizace dochází rovněž k tomu, že jednotlivé země se mohou specializovat na své nejlepší dovednosti, a v důsledku toho produkovat více za méně peněz, což posiluje kupní sílu spotřebitelů zejména z řad znevýhodněných domácností.

Evropané cestují do zahraničí stále častěji

Další rovinou, v níž se globalizace projevuje, je cestování. Lidé stále více a se stále menšími bariérami cestují do jiných zemí, ať už krátkodobě za účelem turistiky, nebo dlouhodobě z důvodu práce v zahraničí či studia.

Globalizace se díky rozvoji technologických prostředků projevuje i ve snazší a intenzivnější výměně informací zejména prostřednictvím internetu. Ten je prostředím pro efektivní sdílení know-how a zkušeností, např. studenti díky němu mají přístup k přednáškám pořádaným nejlepšími univerzitami z celého světa.

S globalizací se pojí obavy z nerovnosti, oslabování standardů i ze ztráty tradic

Z hlediska negativ, ve která globalizace ústí, jsou největší obavy Evropanů spojeny s nerovností, ztrátou pracovních míst, sociální nespravedlností, oslabováním norem v oblasti ochrany životního prostředí, zdraví či ochrany osobních údajů. Někteří též vyjadřují pocit ohrožení plynoucí ze ztráty kulturní identity a tradic.

Komise v dokumentu rovněž připouští, že rozdílné standardy v oblastech zaměstnanosti, životního prostředí či bezpečnosti mají za následek menší schopnost zemí EU čelit zahraniční konkurenci pouze na základě ceny. Proto často dochází k uzavírání závodů, ztrátě pracovních míst nebo tlaku na nápravu mnohdy relativně nízkých mezd a nedostatečných pracovněprávních standardů.

Pravidla je třeba zavést v rámci Unie i vůči třetím zemím

Dokument proto rámcově představuje na směry, ve kterých je třeba přijímat opatření, jež napomohou lépe využít potenciálu globalizace. Zaprvé – vůči třetím zemím – je třeba zavést udržitelné celosvětové uspořádání založené na společných pravidlech a společném programu. Tato pravidla by měla reagovat na aktuální otázky, jako jsou daňové úniky, veřejné dotace nebo sociální dumping, a zajišťovat svoji vymahatelnost. Dokument konkrétně navrhuje vytvoření mnohostranného tribunálu pro investice jako kroku proti společnostem uchylujícím se k nekalým praktikám.

Druhá rovina se týká vnitřních aspektů globalizace v rámci Unie. Budoucí opatření by měla podle Komise zahrnovat progresivní daňovou politiku, investici do inovací a silnou politiku sociálního zabezpečení. Do doby, než budou tato opatření přijata, Komise doporučuje využívat Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci, který například podporuje propuštěné pracovníky při hledání nového zaměstnání.

Timmermans: Plody globalizace je nutné spravedlivě sdílet

Frans Timmermans, první místopředseda Evropské komise, při zveřejnění diskusního dokumentu uvedl: „Globalizace je dobrá pro evropské hospodářství jako celek, ale pro naše občany to příliš neznamená, nejsou-li výhody sdíleny spravedlivě a rovnoměrněji. Evropa musí přispět k přepsání globálního souboru pravidel, aby se volný obchod stal obchodem spravedlivým.“

Autor: Petr Pospíšil

Sdílet tento příspěvek