Projekt Můj dům evropských dějin sbírá svědectví obyčejných lidí


Tereza Chlebounová, Euroskop, 30. 8. 2017

Projekt Evropského parlamentu s názvem Můj dům evropských dějin se snaží přiblížit historii Evropy pomocí osobních příběhů a svědectví jejích obyvatel. Do projektu, který byl naživo spuštěn na konci března 2017, se můžete zapojit i Vy.

Cílem projektu Můj dům evropských dějin (My House of European History) je ukázat, že historii Evropy neurčují pouze velké osobnosti a důležití politikové, ale tvoří ji všichni její obyvatelé svými vlastními příběhy.

Projekt funguje jako online platforma, která shromažďuje příspěvky lidí z celé Evropy a vytváří z nich virtuální knihovnu evropských příběhů a svědectví. Může se jednat třeba o vyprávění o historické události, fotky, videa nebo nahrávky, které se vztahují k dějinám, hodnotám či významu Evropy.

Platforma nabízí i záznamy slavných historických projevů

Příspěvky lze zobrazit na časové ose, která začíná rokem 1900, nebo vyhledávat geograficky na základě místa. Každé svědectví je také zařazeno do tematických kategorií. Registrovaní uživatelé si mohou vytvořit svou vlastní nástěnku, pomocí níž lze sbírat příběhy, které je zaujmou. Kromě toho se dají příspěvky sdílet prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Twitter.

Kromě malých i velkých osobních příběhů nabízí platforma díky partnerství s televizní stanicí ARTE videozáznamy slavných historických projevů, například Winstona Churchilla, Martina Luthera Kinga, nebo španělské odbojářky Dolores Ibárruri.

K dispozici jsou také dokumenty z historických archivů Evropského parlamentu, které pokrývají období po roce 1952. Zachycují například projev papeže Jana Pavla II. ve Štrasburku nebo řeč Helmuta Kohla po pádu Berlínské zdi.

Svoje svědectví o dějinách Evropy může podat každý

Svým kouskem historie může přispět kdokoliv. Příspěvky mohou být v češtině nebo jiném evropském jazyce, na požádání je možné je přeložit do angličtiny. Musí být ale v digitální podobě a vhodné ke sdílení. Svůj příběh mohou sdílet i lidé žijící mimo Evropu, pokud jej poskytnou v jednom z 24 oficiálních jazyků EU.

Témata příspěvků sahají od svědectví o významných dějinných událostech, jako bylo třeba uzavření paktu Molotov-Ribbentrop, přes vzpomínky na rodinné příslušníky až po zážitky z programu Erasmus. Můj dům evropských dějin obsahuje i příspěvky týkající se Prahy, Plzně, Olomouce nebo Brna.

Podrobnější informace o projektu a možnostech, jak se do něj zapojit, naleznete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek