Lídři EU 27 podpořili Tuskův „jízdní řád“ reformy EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 21. 10. 2017

Diskusi o „Agendě lídrů“, tedy o plánu šéfa Evropské rady Donalda Tuska, jak mají vypadat další jednání o evropské integraci, patřil v Bruselu druhý a závěrečný den summitu Evropské unie. Tuskův materiál probírali šéfové států a vlád na pracovní snídani. Poté 27 z nich, už bez britské premiérky Theresy Mayové, debatovalo o vývoji jednání o brexitu.

Tuskova agenda je jakýmsi jízdním řádem vrcholných schůzek EU do léta 2019 doplněná o kuchařku postupů, které by měly pomoci šéfům států a vlád překonat dlouhodobě zablokované spory u klíčových témat. Tusk přitom zdůrazňuje potřebu udržení jednoty 27 zemí Evropské unie a to, aby tato jednota nebyla výmluvou pro stagnaci.

„Podpořil jsem návrh předsedy Tuska na plán dalších kroků v procesu reformy EU. Evropa musí rozhodovat efektivněji a rychleji,“ řekl po jednání předseda vlády Bohuslav Sobotka. Prvním zásadním krokem bude podle něj prosincový summit o budoucnosti eurozóny.


Jednání o brexitu zatím nepřineslo dostatečný pokrok

Na závěr říjnové Evropské rady se uskutečnilo jednání o brexitu. Lídři EU-27 potvrdili, že nenastal dostatečný pokrok v jednáních o vystoupení Velké Británie z EU. „Musíme dosáhnout dohody především v otázce práv občanů, postavení Severního Irska a na finančním vyrovnání,“ uvedl premiér Sobotka.

„Stále jsme v jakési kleci,“ poznamenala o stávajícím stavu brexitových rozhovorů při příchodu na páteční jednání litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Ani pět vyjednávacích kol nestačilo stranám k definitivní shodě v otázce, jak zachovat práva občanů EU v Británii po jejím odchodu z evropského bloku a jak bude vypadat vyrovnání finančních závazků, které na sebe Britové v EU vzali – a jaké přesně závazky to vůbec jsou.

Postoj evropských premiérů a prezidentů nezměnila ani noční intervence britské premiérky Theresy Mayové, byť její vystoupení na čtvrteční neformální večeři mnozí účastníci označili za dobré a inspirativní. Mayová se v pátek ráno před začátkem snídaně ještě sešla s Tuskem.


O začátku 2. fáze jednání se bude rozhodovat v prosinci

Lídři 27 zemí rozhodli, že rozhovory s Brity musí pokračovat tak, aby k další fázi jednání bylo možné přikročit co nejdříve. Pokrok zhodnotí znovu v prosinci, kdy by měli dát týmu vyjednavače Michela Barniera mandát ke spuštění druhé fáze.

Premiéři a prezidenti EU27 řešili také přesun unijních agentur z Velké Británie. Česká republika kandiduje na přesídlení Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Pro ČR je podle premiéra Sobotky důležité, aby alespoň jedna z agentur byla umístěna v duchu geografické vyváženosti do nového členského státu. I proto ČR podporuje kandidaturu Slovenska na umístění lékové agentury, řekl novinářům. Výsledné rozhodnutí vzejde z hlasování v listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek