Lídři zemí EU chtějí rozšířit studentský program Erasmus


Marie Bydžovská, Euroskop, 18. 11. 2017

Na okraj sociálního summitu EU ve švédském Göteborgu se uskutečnila neformální debata premiérů a prezidentů zemí EU o budoucnosti evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a kultury, kterou svolal předseda vrcholných evropských schůzek Donald Tusk.

„Jednoznačnou podporu má pokračování výměnného studentského programu Erasmus. Velká část zemí požaduje i navýšení rozpočtových prostředků na tento projekt, tak aby se jej mohlo zúčastnit mnohem více studentů,“ řekl novinářům po skončení schůzky premiér Bohuslav Sobotka.

Na Erasmus by mohli jezdit i středoškoláci a učni

Hlavy států a vlád mluvili také o podpoře vzdělávání a výměnných programů pro učitele. Unijní země chtějí také program Erasmus, který je v současnosti určen studentům vysokých škol, rozšířit i na středoškoláky a učně. Rozsáhlé změny v Erasmu ale nebudou okamžité.

„Česko dlouhodobě zdůrazňuje potřebu posílit jednotu unie, proto témata vzdělávání a kultury vnímám jako nadmíru důležitá. Jsou to oblasti, které mají potenciál sjednotit EU a ve kterých unie může přinést vysokou přidanou hodnotu, a to především co se týče mobility,“ vyjádřil se k tématu premiér.

Více na Euroskopu o summitu v Göteborgu:

Lídři států EU v Göteborgu řešili sociální otázky a zaměstnanost

Premiér Sobotka, zahájení summitu

Premiér Bohuslav Sobotka při zahájení summitu. Zdroj: Úřad vlády

Macron navrhl vznik evropských univerzit

S novou iniciativou evropských univerzit na summitu vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron. „Navrhl, abychom začali vytvářet projekt spolupráce evropských univerzit, které by byly zaměřeny na společné evropské studium. To znamená, že by student absolvoval během vysokoškolského studia několik těchto univerzit, takže by se vlastně stěhoval po Evropě a postupně by získával znalosti na několika evropských univerzitách,“ řekl Sobotka.

Tato schůzka byla premiérou tzv. Agendy lídrů, tedy dlouhodobého plánu debat o budoucnosti Unie, kterou připravil předseda Evropské rady Donald Tusk. Diskuse o budoucnosti EU ve formátu premiérů a prezidentů zemí EU bude pokračovat v prosinci na tradičním setkání v Bruselu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek