Mladí Evropané chodí více k volbám, Češi jsou pod průměrem EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 2. 2. 2018

Mladí Evropané jsou aktivnější a více chodí k volbám než dřívější generace, Češi ale za celoevropským průměrem zaostávají. Vyplývá to z bleskového průzkumu Eurobarometr, který v lednu zveřejnila Evropská komise. Nadpoloviční většina mladých lidí v EU si myslí, že by hlavní prioritou Unie mělo být vzdělávání a rozvoj dovedností obyvatel. Mladí Češi považují za nejdůležitější prioritu EU bezpečnost a obranu.

Bleskový průzkum Eurobarometr na téma „Evropská mládež“ proběhl v září 2017 a zúčastnilo se jej zhruba 11 tisíc lidí ve věku 15 až 30 let.

Průzkum ukázal, že mladí Evropané jsou aktivnější než dřív. Na 53 % dotazovaných uvedlo, že se v posledních 12 měsících zapojili do aktivit nějaké organizace, nejčastěji sportovního klubu (29 %), organizace pro mládež (20 %) nebo kulturní organizace (15 %). Při průzkumu v prosinci 2014 to bylo 49 %. V Česku se podobných aktivit účastní 51 % mladých lidí.

Mladí Češi ale výrazně zaostávají za celoevropským průměrem v účasti ve volbách. Zatímco 65 % Evropanů v posledních třech letech šlo k místním, regionálním nebo národním volbám (o 18 % víc ve srovnání s průzkumem z prosince 2014), v případě Čechů se jedná jen o 54 %.

Podle průzkumu se zvýšil počet mladých lidí, kteří se zapojili do dobrovolnické činnosti, na 31 %. Ve srovnání s průzkumem z prosince 2014 tak jejich počet stoupnul o 6 %.

Graf
Jak se liší názory mladých Čechů a ostatních Evropanů? Zdroj: Evropská komise

Pro mladé Evropany je prioritou vzdělání, pro Čechy bezpečnost

Víc než polovina mladých Evropanů (53 %) si podle průzkumu myslí, že hlavní prioritou EU by mělo být vzdělávání a rozvoj dovedností. Na druhém místě skončila ochrana životního prostředí a boj s klimatickými změnami (50 %), mezi další priority řadili mladí lidé zaměstnanost (42 %), řízení migračních toků a integraci uprchlíků (40 %).

Mladí Češi považují nejčastěji za hlavní priority EU bezpečnost a obranu, ochranu životního prostředí a boj s klimatickými změnami (oboje 50 %). V otázce bezpečnosti a obrany výrazně vyčnívají nad evropský průměr, v rámci EU ji považuje za hlavní prioritu jen 35 % mladých lidí. Mladí Češi si naopak méně často myslí, že by měla EU prioritně řešit zaměstnanost (32 %).

Mladí Evropané
Většina mladých lidí v Evropě si myslí, že EU by prioritně měla řešit vzdělávání a rozvoj dovedností. Zdroj Evropská komise

Mladí lidé předložili vlastní návrhy pro budoucnost EU

Účastníci průzkumu hlasovali také o návrzích pro budoucnost EU, které vzešly z iniciativy New Narrative for Europe, do níž se zapojilo na 62 tisíc mladých lidí z celé Evropy. Během posledních dvou let proběhla série debat, ze kterých vyšlo 12 konkrétních návrhů. Iniciativa vyvrcholila ve středu 31. ledna v Bruselu, kdy skupina mladých lidí předala komisaři pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tiboru Navracsicsovi text s názvem YOUrope for Youth Declaration a diskutovala s ním o prioritách mladých Evropanů. Deklarace bude k dispozici online ve 24 jazycích EU.

Návrhy byly už předtím předloženy respondentům průzkumu Eurobarometr, aby se tak otestovaly na větší části mladé populace. Z průzkumu vyplývá, že mladí Evropané souhlasí zejména s nutností podporovat kritické myšlení a schopnost vyhledávat informace v zájmu boje proti fake news a extremismu (49 %), usnadnit přístup k informacím o možnostech života a práce v zahraničí (49 %) a podporovat iniciativy šetrné k životnímu prostředí jako například systémy udržitelné dopravy nebo recyklace (40 %).

Podněty mladých lidí vezme Evropská komise v potaz při tvorbě nové verze Evropské strategie pro mládež, kterou má předložit letos na jaře.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek