Průzkum: Kdo může stát v čele institucí EU po volbách 2019?


Euroskop, čtk, 17. 4. 2018

Vrcholné pozice v Evropské unii by po příštích evropských volbách v květnu 2019 mohli obsadit Francouz Michel Barnier, Nizozemec Mark Rutte a Němec Manfred Weber. Vyplývá to z průzkumu provedeného mezi tisícovkou bruselských úředníků, lobbistů a odborníků na EU z řad vědců či novinářů, který byl nedávno uveřejněn nevládní organizací VoteWatch.

Dle průzkumu má největší šanci stát se příštím předsedou Evropské komise hlavní vyjednávač pro brexit, Francouz Michel Barnier. Toho za pravděpodobného nástupce Jean-Claudea Junckera považuje 37 procent dotázaných. Barnier není v mezinárodní politice není žádný nováček, má za sebou bohaté politické zkušenosti. V minulosti působil několikrát ve funkci francouzského ministra zahraničí, přičemž byl také dvakrát evropským komisařem, v letech 1999–2004 měl na starost regionální politiku a poté 2010–2014 agendu vnitřního trhu.

Šanci má i komisařka Vestagerová či šéfka MMF Lagardeová

Na druhém a třetím místě se umístily dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová a šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která stejně jako Barnier pochází z Francie.

Vestagerová má nyní na starost hospodářskou soutěž, předtím byla několikrát dánskou ministryní. Christine Lagardeová vedla francouzské ministerstvo financí během prezidentství Nicolase Sarkozyho, Mezinárodnímu měnovému fondu šéfuje od roku 2011.

Vedení Evropského parlamentu

Předsedou Evropského parlamentu se podle dotázaných po volbách, které se uskuteční v květnu příštího roku, může stát Němec Manfred Weber. Ten v současné době působí jako předseda frakce Evropské lidové strany (EPP), která je nejsilnějším seskupením Evropského parlamentu.

Kromě Webera má dle průzkumu šanci nahradit současného předsedu Antonia Tajaniho také irská europoslankyně Mairead McGuinnessová a Belgičan Guy Verhofstadt. McGuinessová nyní působí jako místopředsedkyně Parlamentu (členka EPP). Verhofstadt, který vede Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), byl v letech 1999–2008 belgickým premiérem.

Mark Rutte
Současný nizozemský premiér má podle průzkumu velkou šanci stát se příštím předsedou Evropské rady. Zdroj: ČTK

Dalia Grybauskaitéová by mohla předsedat Evropské radě

Bývalého polského premiéra a současného předsedu Evropské rady Donalda Tuska by v čele Evropské rady podle průzkumu mohl nejspíše vystřídat nizozemský premiér Mark Rutte. Další kandidáti dle respondentů jsou litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová či irský premiér Leo Varadkar. Současná litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová tak má dle dotázaných největší šanci získat vlivnou funkci v EU a reprezentovat tak východní křídlo Unie.

Křeslo předsedy Evropské centrální banky, která je klíčovou institucí pro monetární otázky, by mohl získat současný šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Weidmann v 90. letech působil ve Washingtonu při Mezinárodním měnovém fondu a poté pak pracoval na německém kancléřství v oblasti ekonomických a fiskálních politik. Šéfem Bundesbanky je od roku 2011.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek