Nizozemský premiér Rutte představil svou vizi Evropy


Úřad vlády, 13. 6. 2018

V sérii státnických projevů o budoucnosti Evropy v Evropském parlamentu patřil projev nizozemského premiéra Marka Rutteho k těm více očekávaným. O politikovi z liberální frakce se totiž spekuluje jako o kandidátovi na budoucího předsedu Evropské rady.

Ve svém projevu představil Rutte budoucí Unii jako spolek suverénních států, které spolu spolupracují na prioritách, kde je jasná unijní přidaná hodnota. Mezi ně podle něj patří jednotný trh, obchodní politika, euro, ale nově také migrační politika nebo boj s klimatickými změnami, který by se měl stát jeden z hlavních cílů unijní politiky. Nizozemský premiér navrhl, aby Unie snížila emise skleníkových plynů o 55 % do roku 2030.

EU musí dokončit základní prvky integrace

Současná EU podle Rutteho má tendenci dělat nové dohody a pravidla předtím, než správně implementuje ty existující. „Ani původní stavební kameny integrace zatím nebyly dokončeny. Musíme se primárně zasadit o odbourání bariér v digitálním trhu a oblasti služeb, čímž evropská ekonomika posílí o bilion euro ročně,“ uvedl Rutte.

I v reformě eurozóny je podle něj třeba primárně využívat existující instrumenty, jako je Pakt o stabilitě a růstů a unijní rozpočet, místo zavádění nových institucí a stavění takzvané Unie transferů.

Mark Rutte
Nizozemský premiér Mark Rutte na plénu Evropského parlementu představuje svou vizi budoucnosti Evropské unie. Zdroj: Evropský parlament

Nizozemsko odmítá růst rozpočtu EU

V otázce nového víceletého finančního rámce Rutte zdůraznil, že Nizozemsko odmítá nárůst rozpočtu na 1,3 % HND a doporučil, aby Unie na nové priority ušetřila omezením výdajů na zastaralé priority jako je společná zemědělská politika a strukturální fondy.

Rutte zdůraznil také význam EU jako hodnotového společenství respektujícího svobodu médií a nezávislosti justice. Státům, které tyto principy nedodržují, nemohou partneři a investoři věřit a Komise by proti nim měla použít příslušná nápravná opatření včetně článku sedm Smlouvy o EU.

Co se týče migrace, Rutte zdůraznil nezbytnost solidarity a vyjádřil pesimismus nad tím, že se na následujícím zasedání Rady podaří dosáhnout dohody.

Autor: Klára Votavová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek