Osobnosti dle Politica pro rok 2019: Salvini, Corbyn či Feri


Euroskop, Politico.eu, 7. 12. 2018

Portál Politico.eu uveřejnil seznam 28 vlivných osobností, které se v příštím roce vyplatí sledovat a které mohou mít vliv na formování evropského dění. Autoři ve svém článku nabízí profil jednotlivých osobností evropského veřejnoho života, věnují se jejich kariéře a jejich současnému působení v evropském kontextu. Zpravidla se jedná o profil jedné osobnosti z jedné evropské země. Za ČR Politico vybralo poslance Dominika Feriho.

Seznam zahrnuje mimo osobností z národní či unijní politiky také ekonomické lídry, technologické vizionáře, experty či aktivisty. Novinkou v letošním roce je také to, že tvůrci vybrali nejen „osobnost číslo jedna” jako dříve, ale navíc žebříček rozdělili na “snílky, muže (ženy) činu a narušitele”.

“Analýzu však není možné chápat jako vyjádření podpory,” poznamenal ke studii vedoucí projektu a reportér serveru Politico Stephan Faris. „Náš výběr by neměl být považován za znamení podpory. Odráží náš názor na to, kdo bude utvářet evropskou diskusi,“ uvedl Faris. K možným reakcím vzápětí dodal, že: „Doufá, že žebříček podnítí debatu a snad i nějaké nesouhlasné reakce.“

Faris také vysvětlil kritéria, podle kterých jednotlivé osobnosti Politico vybíralo. Vybrané osobnosti do žebřičku nebyly zařazeny díky “síle svého úřadu”, ale díky způsobu, jakým formují své země, veřejnou debatu a potažmo také budoucí směřování Evropské unie.

Evropská osobnost č. 1

Politico tradičně představuje nejvýraznější osobnost, kterou se v následujícím roce vyplatí sledovat. Loni byl v žebříčku na prvním místě šéf německých svobodných demokratů (FDP) Christian Linder. Letos server na tuto pozici vybral italského ministra vnitra a předsedu strany Liga Mattea Salviniho.

Salvini se v italské a evropské politice vyznačuje tvrdým přístupem k (nelegální) migraci a v rámci nadcházejících voleb do Evropského parlamentu se snaží najít podobně smýšlející politiky. Napříč unijními zeměmi hledá partnery k vytvoření „jednotného euroskeptického bloku,“ společné volební platformy, pro příští evropské volby, které se uskuteční v květnu 2019.

„Chtěl bych, aby [platforma] byla přítomna ve všech státech, jednáme s Rakušany, Francouzi, Nizozemci, Vlámy, přesvědčujeme Poláky, Dány anebo také Švédy,” uvedl nedávno Salvini během jednoho ze svých rozhovorů.

Obecně se očekává, že strany s rezervovanějším či skeptičtějším pohledem na evropskou integraci by měly v příštích evropských volbách posílit. Dalším možným rysem bude také to, že ani jedné straně/frakci se nepodaří získat více než 30 % hlasů (o možném vývoji po volbách v roce 2019 a příštím složení Evropské komise jsme již informovali).

Feri jako nejmladší český poslanec

Za ČR Politico vybralo dvadvacetiletého poslance TOP 09 Dominika Feriho, kterého zařadilo do kategorie „snílků.“ Společně s Ferim zde ještě můžeme nalézt severské vizionáře a odborníky na IT Fina Petera Vesterbacka či Švéda Niklase Zennströma. Vesterbacka do budoucna plánuje infrastrukturní projekt, který by spojil Helsinki a Tallin, Zennström je pak známý jako spoluzakladatel Skypu a člověk, který se zasazuje o posílení investic v digitální oblasti.

U Feriho Stephan Faris a jeho kolegové připomínají zejména jeho aktivitu na sociálních sítích, díky které jej lze řadit mezi české influencery. Feri hojně využívá např. Instagram, kde vtipným a neotřelým způsobem vyjadřuje nadšení pro EU a kritizuje populismus přítomný v ČR, poznamenává Politico ve Feriho profilu.

Text také zmiňuje Feriho návštěvy škol napříč ČR, kde žákům a studentům přibližuje nejen českou, ale také evropskou politiku a snaží se tak zvýšit povědomí české veřejnosti o EU.

Autory také zaujal Feriho věk, kdy se v posledních volbách do Poslanecké sněmovny stal historicky nejmladším poslancem Parlamentu ČR. Všímají si také jeho předchozího působení na teplické radnici, kdy se již ve svých 18 letech dostal do městského zastupitelstva.

Osobnosti v dalších kategoriích

Do kategorie “muž/žena činu” se letos zařadili například španělský premiér Pedro Sánchez, generální tajemník Evropské komise Martin Selmayr nebo ukrajinská expremiérka a šéfka opozice Julija Tymošenková.

Španělský premiér v posledních dnech a týdnech proslul zejména svým angažmá v otázce brexitu a budoucího (politického) uspořádání Gibraltaru. Gibraltar, který si nárokuje jak Londýn, tak Madrid, společně s režimem na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, je jednou z klíčových otázek současných debat.

Sanchéz se nedávno zasazoval také o to, aby rozvodová dohoda Británie s EU obsahovala pasáž zabývající se výhradně územím Gibraltaru a pohrozil také, že dohodu nepodpoří, pakliže nebudou španělské požadavky dostatečně zohledněny.

Narušitelé jako cesta změny

Mezi “narušiteli” je pak možné pozorovat osobnosti veřejného života, které se snaží přinést změnu a vystupují proti současnému uspořádání, ať již se jedná o otázky politické či sociální. Mezi nimi je například lídr britských Labouristů Jeremy Corbyn, současná předsedkyně Sinn Féin Mary Lou MacDonaldová nebo třeba maďarská aktivistka a kritička Viktora Orbána Márta Pardaviová. Pardaviová kritizuje politiku současného maďarského premiéra a zákony, které Orbánova vláda v minulosti přijala. Jedná se zejména o kritiku vůči migrační politice a krokům proti neziskovým organizacím.

Ke Corbynovi Faris a jeho kolegové s nadsázkou uvádí, že: „to, co Donald Trump symbolizuje pro pravicové nacionalisty, to Corbyn představuje pro mezinárodní socialisty.“ Stejně jako Trump, i Corbyn se snaží o jakousi verzi „národní obrody“ na britský způsob. Snaží se obnovit prestiž Británie, zastavit úpadek a především také změnit současné zavedené principy v politickém establishmentu a v neposlední řadě „vrátit moc obyčejným občanům,“ poznamenává server.

Opoziční lídr se se svými ambicemi netají. „Dali jsme si za cíl přijít s radikálním plánem, jak obnovit Británii a jsme připraveni jej uskutečnit,“ uvedl Corbyn v jednom z emailových rozhovorů pro Politico. Ačkoliv zatím Británii předčasné volby nečeká, labouristé, s ohledem na slabou pozici menšinového kabinetu premiérky Theresy Mayové a těžkou vyjednávací pozici při brexitu, by se jim nebránili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek