EU zahájí debatu o fungování institucí. Účastnit se mají i občané

12.12.2019
Euroskop, čtk, Evropská rada

Evropská unie by v příštím roce měla zahájit velkou debatu o budoucím fungování svých institucí. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři unijních zemí na summitu v Bruselu, podle nichž by měli mít na podobu případných změn přímý vliv občané EU.

S návrhem na uspořádání konference o budoucnosti Evropy přišly v listopadu Německo a Francie. Mezi jejich podněty, které mají mimo jiné překonat současné rozpory mezi unijními institucemi, patří například úprava systému voleb do Evropského parlamentu (EP) či výběru šéfa Evropské komise (EK).

Evropští lídři se dnes shodli, že debata by se měla konat za účasti občanů a že by v ní měly mít stejné slovo všechny unijní státy. Konkrétní podrobnosti debaty mají doladit členské země společně s Evropským parlamentem a komisí.

Evropská rada
Společné foto prosincové Evropské rady. Zdroj: Evropská rada

O změně systému voleb do EP se uvažovalo už v roce 2014 a před letošními eurovolbami jej neúspěšně prosazoval francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten chtěl zavést nadnárodní kandidátní listiny. Europoslanci dlouhodobě chtějí prosadit systém takzvaných spitzenkandidátů, na jehož základě by byl předem jasný předseda Evropské komise.

Jejich argumentem je fakt, že premiérem se v parlamentní demokracii obvykle stává předseda ve volbách vítězné politické strany. Unijní smlouvy ale teď nic takového nepředpokládají a poslanci pro jejich změnu zatím neměli podporu členských států.

Německo a Francie navrhly, aby se dlouhodobá debata konala do roku 2022 a její výsledky mohly být případně zohledněny v příštích evropských volbách o dva roky později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek