Diskutujte o aktuálních problémech na Evropském setkání mládeže


Tereza Chlebounová, Euroskop, 22. 1. 2020

Jak by měla vypadat Evropa budoucnosti a co je pro to potřeba udělat? To bude hlavním tématem Evropského setkání mládeže (European Youth Event 2020), které proběhne v květnu ve Štrasburku. Zapojte se a sdílejte své nápady a myšlenky s tvůrci evropské politiky! Registrace probíhá do konce února.

European Youth Event (EYE) je setkání mladých lidí z celé Evropy, které organizuje Evropský parlament. Akce se koná každé dva roky ve francouzském Štrasburku, v roce 2018 se jí zúčastnilo přes 8970 lidí ze všech států EU. Letošní 4. ročník, který se uskuteční ve dnech 29.-30. května, nese název „Budoucnost je nyní“.

Účastníci akce mají příležitost sdílet svoje nápady, přání i obavy s těmi, kdo se podílejí na tvorbě evropské politiky a aktivně ji tak ovlivnit. O aktuálních tématech mohou diskutovat s politiky, experty i aktivisty a podněty, které z akce vzejdou, budou na podzim prezentovány výborům Evropského parlamentu.

Evropské setkání mládeže 2020

Ve Štrasburku se letos sejde několik tisíc mladých lidí z celé EU, aby debatovali o palčivých problémech současnosti a navrhli možná řešení. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Debatovat se bude o udržitelnosti, umělé inteligenci či populismu

EYE nabídne desítky témat, diskutovat se bude například o roli umělé inteligence, budoucnosti vzdělání či produkce potravin, klimatu a udržitelnosti, brexitu, vztazích EU s Afrikou nebo USA, migraci, moderních formách otroctví, nerovnostech, populismu či orientace v záplavě zpráv a informací.

Na programu se objeví i další otázky úzce se dotýkající současného života mladých lidí, například problém závislosti na digitálních zařízeních nebo zhoršujícího se mentálního zdraví generace mileniálů, kteří častěji zažívají stres, deprese, úzkosti a pocit izolace.

Účastníci si mohou vyzkoušet roli europoslance

Evropské setkání mládeže účastníkům umožní dozvědět se spoustu informací o fungování EU. Na půl dne si například budou si například moct vyzkoušet roli poslance Evropského parlamentu a v rámci simulace navazovat spojenectví s dalšími europoslanci, vyjednávat s evropskými institucemi a komunikovat s médii. Dozvědí se také, jaké možnosti jim Unie nabízí nebo kde hledat spolehlivé informace o tom, co se v EU děje.

Dvoudenní akce nabídne i další simulace, workshopy, performance, sportovní aktivity, soutěž v rapování europoslanců Rap Battle of Ideas a další doprovodný program. Letošního setkání se zúčastní mimo jiné vůdce studentských prostestů proti režimu ve Venezuele Lorent Saleh, který byl uvězněn a osvobozen v roce 2018 po velkém mezinárodním tlaku. Evropský parlament mu v roce 2017 udělil Sacharovovu cenu za jeho boj za svobodu a demokracii.

Přihlašování je otevřeno do konce února

Evropského setkání mládeže se mohou zúčastnit lidé ve věku 16-30 let, kteří se zaregistrují online jako skupina minimálně 10 osob. Registrace probíhá do 29. února 2020. Účastníci si sami zajišťujícestu a ubytování ve Štrasburku, mohou se také domluvit se svou školou, organizací a podobně.

Evropský parlament kromě toho nabízí možnost cestu vyhrát ve fotosoutěži. Zájemci musejí na svém Instagramu zveřejnit fotografii s titulkem „The future is now“, označit na ní@europeanparliament a @ep_eye a přidat hashtag #eye2020. Do popisu je potřeba uvést, na čem soutěžícímu nejvíce záleží a na co by se měla Evropa soustředit. Pěti vítězům budou hrazeny náklady na účast na EYE.

Více informací o Evropském setkání mládeže je k dispozici na webových stránkách Evropského parlamentu zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek