Podpis společné deklarace dal zelenou Konferenci o budoucnosti Evropy

10.03.2021
Evropský parlament, Euroskop

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli, předseda vlády Portugalska Costa a předsedkyně Komise Usula von der Leyenová dnes podepsali společné prohlášení o Konferenci o budoucnosti Evropy.

Dlouho očekávaná cesta ke Konferenci o budoucnosti Evropy se tak chýlí ke konci. Předseda Parlamentu David Sassoli dnes na plenárním zasedání prohlásil, že dnešní den je novým začátkem pro celou EU a její občany. Konference o budoucnosti Evropy bude jedinečnou příležitostí pro všechny občany EU společně vytvářet Unii a její hodnoty. Předseda Parlamentu vyzval všechny občany, aby se aktivně zapojili do Konference a svým hlasem přispěli k utváření EU.

Podpis společné deklarace
Slavnostní ceremonie u příležitosti podpisu společné deklarace. Zdroj: Evropská Komise

Premiér Costa, který zastupoval Radu pronesl obdobnou výzvu, ve které sdělil, že občané EU si mají sami zvolit v jaké Unii chtějí dále žít. Konference podle něj představuje naději pro novou spravedlivou, ekologickou a digitální EU. Více o projevech lídrů: https://bit.ly/3qDh2UN. Jde především o snahu vyzvat k aktivní participaci občany EU, aby se vyjádřili, jakým směrem se má Unii dále vydat. Společné prohlášení lídrů obsahuje také seznam všech různých témat jako například nyní velmi diskutované zdraví, klima, digitalizace, role EU ve světě apod.

Konference o budoucnosti Evropy bude realizována za podpory všech tří orgánů, které ji zaštiťují. Chystají se tak akce pořádané občany a občanskými společnostmi, které počítají se širokým zapojením veřejnosti a všech jejich aktérů. Pro komunikaci bude Konference využívat fóra, a to včetně digitálních, které jsou příhodné pro tuto dobu. Kde to však bude možné, tam budou probíhat za hygienických podmínek i offline akce. K lepšímu dorozumění mezi občany napříč EU má sloužit mnohojazyčná platforma, která umožní překlady předložených nápadů občanů EU.

Vlajka EU. Zdroj: Pixabay.com


Podle průzkumu Eurobarometru, který proběhl na podzim roku 2020, vyplynulo že 92 % dotázaných ve všech členských státech požadovalo, aby jejich hlasy byly v EU více slyšet. Pro představu, 76 % respondentů souhlasí s výrokem, že Konference představuje pozitivní krok v otázce demokracie v rámci EU.

Šest z deseti Evropanů souhlasí s tím, že se v důsledku koronavirové krize začali zamýšlet nad budoucností Evropské unie (19 % „zcela souhlasí“ a 41 % „spíše souhlasí“). S tímto výrokem pak nesouhlasí 39 % respondentů (23 % „spíše nesouhlasí“ a 16 % „zcela nesouhlasí“). V rámci průzkumu měli respondenti zvolit směr budoucího vývoje Evropy, který preferují: dvěma nejčastěji zmiňovanými byly srovnatelný životní standard (35 %) a silnější solidarita mezi členskými státy (30 %). Evropané rovněž kladou důraz na rozvoj společné zdravotní politiky (25 %) a srovnatelných standardů vzdělávání (22 %).

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek