Politico vydalo seznam nejvlivnějších lidí Evropy. Tentokrát se žádný Čech neumístil

30.12.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Zpravodajský deník Politico zveřejnil svůj každoroční žebříček nejvlivnějších lidí v Evropě. Minulý rok se na něj vyšplhal český politik a současný primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), kterého Politico označilo za „snílka“. Letos na seznamu žádný Čech nefiguruje, což nutně nemusí být na škodu. Dvacet osm nejvlivnějších lidí je totiž rozděleno do tří kategorií, mezi něž mimo dělníky a snílky patří i tzv. narušitelé.

Vedle třech zmíněných kategorií žebříček také určuje nejmocnějšího člověka v Evropě. Letos tato pozice připadla italskému premiérovi Mariu Draghi, který byl Politicem označen za „politického technokrata“. Tento bývalý předseda Evropské centrální banky si takové pojmenování a první místo zasloužil pevnou rukou, kterou vnesl do národní politiky Itálie, a zároveň řadou ekonomických reforem, s jejichž pomocí mají Italové přečkat pandemii covidu-19 i její následné dopady.

Dělníci

Kategorii dělníků neboli lidí, kteří za poslední rok udělali v Evropě kus práce, vede následník Angely Merkelové, Olaf Scholz. Vedle jeho premiérského postu o něm v dobrém vypovídá také to, že poslední čtyři roky vedl ministerstvo financí Německa, největší ekonomiky v Evropě.

Stejné umístění v kategorii jako v minulém roce získala předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Mezi nováčky naopak patří nizozemský výkonný viceprezident Evropské komise pro klima Frans Timmermans, hlavní žalobkyně EU ve věcech podvodů týkajících se fondů EU a organizovaného zločinu Laura Codruța Kövesiová, nebo třeba slovenský komisař pro interinstitucionální vztahy a předvídavost v Evropské komisi Maroš Šefčovič.

Při prvním pohledu na osobnosti, které se v této kategorii umístili, hned zaujme pozornost známá tvář, francouzský prezident Emmanuel Macron. S odchodem Angely Merkelové se nabízí jako přirozený nástupce této evropské ikony. Toho nicméně příští rok čeká spoustu práce na jeho domácí scéně. Začátkem roku 2022 se Francie ujme předsednictví v Radě EU a zároveň si její občané budou na jaře volit prezidenta. Pokud bude v obou případech úspěšný, nepochybně si zaslouží umístění v této kategorii i příští rok.

Snílci

Přední místo v kategorii snílků si vysloužila starostka Paříže Anne Hidalgoová, která od roku 2014 usiluje o to, aby město bylo více obyvatelné. Zavedení pěších zón na březích Seiny a cyklostezek podél ikonických bulvárů změnilo strukturu francouzské metropole a přineslo tak nová řešení městské mobility.

V kategorii se dále drží loňský snílek číslo jedna, Ursula von der Leyenová. Jinak místa obsazují samé nové tváře, například litevský ministr zahraničních věcí Gabrielius Landsbergis, který se nebál postavit se Číně a vycouvat z diplomatické platformy 17+1, přes kterou Čína jedná se zeměmi střední a východní Evropy. Dále sem Politico zařadilo Pétera Márki-Zay, vyzyvatele současného maďarského premiéra Viktora Orbána ve všeobecných volbách v příštím roce.

Narušitelé

Poslední kategorie narušitelů se zdá být méně chvalná. Být zařazen do společnosti, kde figuruje Viktor Orbán a Alexander Lukashenko v současnosti není příliš lichotivé. Do této kategorie nicméně nepatří jen kontroverzní osoby, patří sem i ti, kteří chtějí přiblížit Evropskou unii skeptickým členským státům a narušit tak dosavadní systém pozitivním způsobem.

Jedním takovým kladným příkladem narušitele je bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. Místo v EU teď svádí boj na své národní půdě v Polsku a snaží se svrhnout vládu, která je s Unií stále více v rozporu. „Mojí úlohou je především pomoci opozici vyhrát volby a pomoci ji zamést nepořádek v zemi, něco, co v posledních měsících dramaticky narůstá,“ řekl Politicu.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek