Macron chce v rámci francouzského předsednictví sjednotit evropské dějiny

07.01.2022
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Francie s novým rokem na šest měsíců převzala předsednictví v Radě EU. S mottem „zotavení, síla a pocit sounáležitosti“ se chce soustředit zejména na prosazování evropské svrchovanosti, ekonomický růst a přiblížení Evropy jejím občanům. Na poslední bod motta i priorit předsednictví se váže iniciativa „jedny dějiny Evropy“, kterou Emmanuel Macron na zahájení předsednictví představil.

„Musíme se posunout od Evropy spolupracující uvnitř svých hranic k Evropě, která má moc ve světě, je plně suverénní, svobodná a která je pánem svého osudu,“ řekl francouzský prezident Macron v Elysejském paláci při představení priorit francouzského předsednictví.

Nebezpečný historický revizionismus ve Francii

Toho chce Macron dosáhnout také pomocí jednotného výkladu evropských dějin. Není náhodou, že tento nápad přichází ve chvíli, kdy jeho rival v nadcházejících prezidentských volbách, krajně pravicový Éric Zemmour, právě na svých turné po Francii prohlašuje, že na režim Vichy, spolupracující za druhé světové války s Německem, pohlíží v dobrém světle.

Tyto revizionistické proudy podporují stále více přítomné antisemitské nastavení ve francouzské společnosti. Jako reakci chce Macron zahájit historiografickou práci o evropských dějinách, která by zahrnovala akademiky z celé Evropy.

Další revizionisté v Evropě

Francouzské předsednictví by tak bylo příležitostí k podpoře intenzivnější mezilidské interakce mezi občany EU, zejména prostřednictvím vzdělání (například návštěvy mezi evropskými univerzitami, rozšíření programu Erasmus).

Nejedná se pouze o vnitrostátní snahy o změny ve výkladu dějin. Francouzský prezident v minulosti obvinil z historického revizionismu také Rusko. Tomuto obvinění čelili v posledních letech také leadeři Polska a Maďarska.

Co se týče zahájení prací na jednotné evropské historii, Macron by nejdříve chtěl zřídit nezávislý výbor, který by svou práci na historii Evropy a globální historii Evropy započal v červnu tohoto roku.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek