Obchodní dohoda EU-Kanada v ohrožení. Kvůli Německu


Marie Bydžovská, Euroskop, 29.7. 2014

List Süddeutsche Zeitung uvedl s odvoláním na nejmenované diplomaty v Bruselu, že Německo odmítá dojednanou dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Ta se přitom všeobecně považuje za vzor pro rozsáhlejší dohodu EU se Spojenými státy.

Berlín má podle listu námitky ke článkům o právní ochraně pro firmy investující ve státech Unie. Německá vláda se prý obává, že zahraniční koncerny by v zemi získaly přílišnou moc.

Komise již znění smlouvy s kanadskou stranou vyjednala a její budoucnost nyní závisí na tom, zda jí schválí všech 28 členských států EU. Německá diplomacie však dala v pátek najevo, že jak je smlouva „v současné době vyjednána“, jí podepsat nemůže.

V sázce je i transatlantická dohoda

Konkrétně má německá strana problém přijmout klauzuli o ochraně investic. „Německá vláda nepovažuje za nutné smluvní klauzule o ochraně investorů, a to včetně (klauzulí o) případech arbitráží mezi investory a státem, u států, které garantují pevný právní systém a dostatečnou právní ochranu ze strany nezávislých soudů,“ vysvětlil německé obavy podle agentury Reuters náměstek ministra hospodářství Stefan Kapferer. Referoval přitom nejen o smlouvě s Kanadou, ale také o v současnosti vyjednávané obchodní dohodě s USA.

Obě smlouvy spolu úzce souvisí. „Dohoda o volném obchodu s Kanadou je testem k dohodě s USA,“ udává Süddeutsche Zeitung citaci nejmenovaného vysoce postaveného úředníka Evropské komise. Když bude dohoda s Kanadou zamítnuta, „tak je mrtvá i ta se Spojenými státy“, dodává.

Evropská komise tvrdí, že bez ochranné klauzule nebudou kanadské společnosti v Evropě investovat. „Jak by bylo možné právně zajistit investici v Bulharsku, které podle dokumentů Komise zatěžuje nadměrná míra korupce, nebo v Itálii, kde se proces před národním soudem může protáhnout na celou dekádu?“ Dokresluje deník pomocí otázky obavy Bruselu.

Kritici varují před oslabením zákonů

Kritici klauzule na druhou stranu varují, že by umožňovala investorům zastavit nebo dokonce obrátit smysl zákonů, především těch v oblasti ochrany životního prostředí.

„Právníci rozšířili výkon své praxe v této oblasti a roste počet investorů, kteří budou využívat tento mechanismus, aby napadli státní opatření a posílili svou vyjednávací sílu na politické rovině, protože o to se jedná,“ vyjádřila se pro server Euractiv.com Nathalie Bernasconi-Osterwalder, seniorní právnička think-tanku International Institute for Sustainable Development.

Nicméně v obou dohodách se hraje o významné sumy. Připravované smlouvy usilují o snížení bariér vzájemného obchodu na obou stranách Atlantiku. Dohoda s Kanadou by mohla zvýšit objem bilaterálního obchodu o pětinu na 26 miliard eur ročně. Chystaná dohoda s USA je ambicióznější, a pokud k ní obě strany dospějí, mohla by pokrývat třetinu světového obchodu a skoro polovinu světové ekonomiky.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality