EU nebo Asie. Dilema exportu ruské ropy a plynu


Martin Jirušek, Masarykova universita, 15.8. 2004

Evropská unie je v energetice pro Rusko stále důležitým partnerem, tvrdí James Henderson, odborník na ruský energetický sektor z britského Oxford Institute for Energy Studies. Řekl to na Letní škole energetické bezpečnosti, kterou v srpnu pořádala Masarykova univerzita v Univerzitním centru v Telči.

Stabilita dodávek x stabilní poptávka

Evropská unie a Rusko se z hlediska energetické bezpečnosti nalézají v odlišných pozicích a sladění jejich zájmů je klíčové pro bezproblémové dodávky energetických surovin. Zatímco státy EU usilují o stabilní dodávky surovin, Rusko hledá dostatečně solventní odběratele se stabilní poptávkou.

Energetický sektor samozřejmě výrazně ovlivnila situace na Ukrajině a ochlazení vztahů mezi Ruskem a západními zeměmi. Ruské ministerstvo zahraničních vydalo prohlášení, že sankce v ekonomické oblasti uvalené ze strany EU na Rusko prodraží ceny ropy.

„V dlouhodobém časovém hledisku nic takového nehrozí,“ myslí si Henderson. „Rusko potřebuje odběratele a hledá je usilovně po celém světě. Snaží se orientovat na asijské trhy, ovšem zde naráží na tržní ceny ropy, nejen vzhledem k politice diverzifikace energetických zdrojů, kterou Čína realizuje,“ dodal.

Ruská rizika v Asii

Podle Hendersona je EU pro Rusko obecně stále lepší volbou než asijští odběratelé. „Z hlediska typu kontraktů vyhrávají členské státy Evropské unie,“ tvrdí expert. „Rusko se musí rozhodnout, zda soustředí na zvýšení exportu plynu do Evropy nebo do Asie, kde naráží na silnou konkurenci a jeho vyjednávací pozice není tak silná. Asijské trhy se tak stávají pro Rusko větším rizikem, než trhy v EU.“

Nemusí tedy platit teze, že Rusko je schopné vykrýt případný výpadek zájmu Evropy poptávkou asijských zemí, zejména Číny. Ta nespoléhá jen na dodávky z Ruska a směřuje významné investice do diverzifikace zdrojů.

Čína si je dle Hendersona velmi silně vědoma rizik, která vyplývají z energetické nesoběstačnosti, a proto investuje do energetických zdrojů v různých částech světa, například v Africe, Latinské Americe či Kanadě. Rusko zde tedy čelí poměrně silné konkurenci.

V dodávkách plynu jsou významným faktorem například rozšiřující se možnosti zásobování, ovlivněné produkcí plynu z tzv. nekonvenčních zdrojů a přepravou zkapalněného plynu (LNG) i na velké vzdálenosti nehledě na plynovody. Rusko se tak nachází v jiné situaci než dříve.

Změny v postoji Evropy

Na vyšší nezávislost v energetice začíná podle Hendersona tlačit i Evropa, která má nyní také více možností, jak zajistit zásobování. Tradiční ruská pozice, mnohde zcela dominantního dodavatele spoléhajícího na dlouhodobé kontrakty, se postupně mění v jeho neprospěch.

Přesto však je třeba brát současnou situaci vážně. EU v energetické politice především postrádá jednotu. Polsko sice nedávno představilo návrh energetické unie, v Unii ovšem stále existuje mnoho individuálních názorů na tuto otázku a členské státy EU navíc neučinily kroky potřebné k dosažení větší energetické soběstačnosti.

„Západní státy EU bez zkušeností s komunistickým režimem si jsou jisté ruskými dodávkami plynu a ropy a spoléhají na ně. Východní část EU, která tyto zkušenosti má, má hluboce zakořeněnou zkušenost s tím, co vše lze pomocí energetické závislosti ovlivnit,“ řekl Henderson.

„Obnovitelné zdroje energie jsou finančně náročnější a zatím jsme byli svědky neochoty investovat více finančních prostředků do rozvoje energetické soběstačnosti a hledání alternativních zdrojů energie. To se ovšem vzhledem k vyvíjející se situaci může měnit,“ uvedl.

Ukrajina musí diversifikovat

Diverzifikace dodávek energie a zdrojů jsou podle Hendersona rovněž kroky, které by měla podniknout i Ukrajina, kde se zejména dodávky ruského plynu staly jedním z katalyzátorů současné krize. „Nejdůležitější pro Ukrajinu nyní je, aby zajistila svou propojenost s evropskými trhy, rozvíjela domácí produkci energetických zdrojů a rovněž rozvinula i jiné zdroje svého exportu. Je pro ni důležité nalézt diverzitu možností“ uzavírá analytik.

Více informací o Letní škole v Telči se dozvíte na následující adrese http://summer-school.cz/

Henderson v Telči
James Henderson z britského Oxford Institute for Energy Studies hovořil na Letní škole energetické bezpečnosti o ruském energetice. Pravidelnou školu v srpnu pořádala Masarykova univerzita v Univerzitním centru v Telči. Jedním z partnerů bylo i Eurocentrum Brno. (foto: Masarykova universita)

Autor: M. Jirušek (Masarykova universita), P. Ježová (Eurocentrum Brno)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality