Reakci EU na epidemii eboly povede Christos Stylianides


Euroskop, 24. října 2014

Ještě před debatou o klimatických cílech do roku 2030 se premiéři a prezidenti na summitu zaobírali evropskou podporou boje proti ebole, například úvahami o zvýšení finančních prostředků či zajištění vzdušné přepravy nakažených evropských zdravotníků k léčbě zpět do Evropy.

Herman Van Rompuy oznámil, že lídři EU jmenovali nastupujícího komisaře pro humanitární pomoc a krizový management Christose Stylianidese koordinátorem reakce EU na epidemii eboly. Lídři členských zemí Evropské unie také na bruselském summitu schválili zvýšení částky poskytnuté unijními zeměmi na boj s ebolou na miliardu eur (27,5 miliardy korun).

Europoslanec a bývalý mluvčí kyperské vlády Stylianidis během svého nedávného slyšení v europarlamentu uvedl, že hodlá co nejdříve zamířit do zemí postižených v západní Africe ebolou.

„Má první cesta povede do postižených oblastí, abych si utvořil vlastní názor. Mezi nemocnými lidmi budu schopen vytvořit plán,“ uvedl tehdy. Podle prohlášení lidovecké frakce v europarlamentu, jíž je členem, bude vůbec prvním mezinárodním činitelem, který oblast navštíví.


Christos Stilianides při rozhovoru s novým předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem. Zdroj: Evropská komise

ČR poskytne 15 milionů

O zřízení funkce koordinátora rozhodli ministři zahraničí členských zemí EU v pondělí v Lucemburku. Funkce má podle nich napomoci řízení evropské odpovědi na krizi. Její vznik tehdy přivítal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „To je věc, kterou nesmírně potřebujeme,“ prohlásil. Koordinátor bude podle něj soustřeďovat informace například o dopravě humanitární pomoci. Ministři ale v pondělí neurčili, kdo se oním koordinátorem stane.

Lídři evropských zemí dnes rovněž řeší návrh na poskytnutí miliardové pomoci pro postižené africké země. „Ebola je pro nás závod s časem. Musíme se vypořádat jak s akutní situací, tak nalézt střednědobé a dlouhodobé řešení,“ řekl končící předseda Evropské komise José Barroso.

Největší díl nákladů před jednáním přislíbila nést Británie, která na boj s ebolou hodlá vyhradit 200 milionů eur. Česko se podle premiéra Bohuslava Sobotky chystá v rámci humanitární pomoci africkým zemím věnovat 15 milionů korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality