Zimní plynová dohoda Kyjeva a Moskvy. EU ji vítá


Euroskop, 31.10. 2014

Ve čtvrtek večer se Ukrajina a Rusko dohodly na zimních dodávkách ruského zemního plynu na Ukrajinu. Několik měsíců vyjednávaná smlouva bude platit do konce března 2015. Zprostředkovatelem byl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Plynový kontrakt spolu s Oettingerem podepsali ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan a jeho ruský protějšek Alexandr Novak. „Nemůže být lepšího konce mého mandátu,“ komentoval podpis dohody šéf Evropské komise José Barroso, který byl podpisu přítomen.

Snížení ceny plynu pro Ukrajinu

Podle Oettingera má uzavřený kontrakt hodnotu 4,6 miliardy dolarů a stane se zárukou evropské energetické bezpečnosti v nadcházející zimě. Kyjev je s pomocí Mezinárodního měnového fondu a EUschopen uhradit veškeré své účty, konstatoval německý eurokomisař.

Ukrajina v nejbližší době zaplatí ruskému Gazpromu 1,6 miliardy dolarů, do konce roku bude z dluhu splaceno celkem 3,1 miliardy. Tranzit plynu přes ukrajinské území do Evropy bude zajištěn a veškeré dluhy budou splaceny, uvedl dále. Rusko poskytne Ukrajinu slevu 100 dolarů na každých tisíc krychlových metrů plynu, cena tak dosahuje částky 385 dolarů.

Ukrajina nedostávala ruský plyn od června, kdy Moskva zavřela kohouty. Spor hrozil energetickou krizí nejen na Ukrajině, ale ohrožoval i dodávky pro evropské spotřebitele.

Shoda na dluzích pro Rusko

Klíčovou otázkou bylo uhrazení dlužných částek, ale dodávek pro nadcházející zimu, které ruský Gazprom požadoval uhradit předem. Ruský ministr energetiky Novak na tiskové konferenci po podpisu dohody řekl, že Rusko ihned po obdržení prvních 1,4 miliardy dolarů za listopadové a prosincové dodávky obnoví dodávky plynu na Ukrajinu. Další peníze dostane Ukrajina z Evropy na počátku příštího roku.

Ukrajinský ministr energetiky Prodan potvrdil, že vzhledem k poklesu ceny ropy, která má vliv na tvorbu ceny plynu, bude Ukrajina platit Rusku do konce roku 378 dolarů a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů za tisíc kubíků. Oproti smluvní ceně 385 dolarů tak bude faktická cena nižší.

Oettinger řekl, že dlužná ukrajinská částka 3,1 miliardy splatná do konce roku bude uhrazena ze speciálního ukrajinského fondu. To potvrdil i Novak, podle něhož dluh v této výši zaplatí ukrajinský Naftogaz z vlastních prostředků. „Mají 3,1 miliardy na účtech, bylo to potvrzeno,“ řekl Novak.

Hollande a Merkelová vítají dohodu

Dohodu přivítala také Francie a Německo. Prezident François Hollande a kancléřka Angela Merkelová měli s prezidenty Ukrajiny a Ruska Petrem Porošenkem a Vladimirem Putinem noční telefonát.

Podle francouzské prezidentské kanceláře Hollande a Merkelová konstatovali, že EU učiní vše proto, aby napomohla ke zdárnému naplnění dohodnutých závazků. Vyslovili se rovněž pro bezodkladnou realizaci tzv. minských dohod, které kromě zastavení palby na východě Ukrajiny předpokládají i vytvoření nárazníkové zóny na Donbasu, výměnu zajatců a decentralizaci ukrajinské státní správy.

Merkelová a Hollande znovu vyjádřili nesouhlas s nadcházejícími volbami, které chtějí v neděli uspořádat proruští radikálové na obsazených územích v Doněcké a Luhanské oblasti. Jakékoli hlasování v této oblasti musí podle Paříže i Berlína proběhnout v duchu minských dohod a s úctou k zachování územní jednoty Ukrajiny.

Podle ruské agentury TASS francouzský prezident a německá kancléřka požádali Putina, aby napomohl posílení pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), zejména nasazením bezpilotních aparátů na rusko-ukrajinských hranicích. Letouny mají pozorovatelům OBSE dodat Francie a Německo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality