Moldavské volby: Brusel nebo Moskva?


Euroskop, 1.12. 2014

V Moldavsku dopadly volby podobně, jako letos v Lotyšsku. Vyhrála je proruská strana, ale většinu v parlamentu si udržela proevropská koalice. Zatím je sečteno 90 procent hlasů.

Kdo sestaví většinu

Vítězem voleb se zřejmě stane socialistická strana s bezmála 22 procenty hlasů. Do parlamentu se dostali se zhruba 18 procenty také komunisté. Obě proruské strany ale ve 101 členném parlamentu nebudou mít dostatek poslanců.

Většinu získala trojice stran orientovaných na těsnější spolupráci s Evropou. Podle aktuálních propočtů centrální volební komise se bude moci opřít o 54 mandátů. Lídrem prozápadní koalice jsou liberální demokraté, kteří podle prozatímních výsledků získali přes 19 procent hlasů. Zbývají dvě strany, demokraté a liberálové, mají necelých 16, respektive přes devět procent hlasů.

Premiér Iurie Leanca, jehož vláda uzavřela asociační dohodu s Evropskou unií, vyzval voliče k podpoře reformního kurzu. Přislíbil bojovat proti korupci a přilákat do země více investic. Když v neděli vhodil do hlasovací urny svůj lístek, prohlásil, že hlasoval pro „evropské a spravedlivé Moldavsko“.

Obavy z nepokojů

Jeho oponenti tvrdí, že je třeba dát přednost euroasijskému společenství ovládanému Ruskem, které prý dává moldavské ekonomice větší záruky odbytu. „Chceme být blíže Rusku, protože nám zajistí dobrý život, dostaneme levný plyn a můžeme tam vyvážet své zboží,“ vyjádřila názor těchto voličů důchodkyně Taťána Frolovová, kterou citovala agentura AP.

Moldavské úřady varují, že v případě vítězství prozápadních sil se opačně orientovaný tábor může pokusit vyvolat nepokoje. Jen několik dnů před volbami Kišiněv oznámil, že při domovních prohlídkách policie nalezla pistole, granátomety, vojenské uniformy, plány útoků na nejmenované instituce a velké částky peněz.

Nejvyšší soud v sobotu zamítl odvolání jedné z proruských stran, která byla z účasti ve volbách vyloučena. Strana Patria tak byla potrestána za to, že přijímala peníze ze zahraničí.

Volby v Moldavsku jsou ostře sledované zejména kvůli napjaté situaci na sousední Ukrajině. Na bezpečnost během hlasování ve zhruba čtyřmilionovém Moldavsku dohlíželo na 4000 policistů. Podle agentury DPA je v zemi také více než 300 pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Volební účast byla podle moldavských úřadů 55,86 procent.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality