EU podpořila plán OSN pro Sýrii


Euroskop, čtk, 16.12. 2014

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí probírali způsoby, jak podpořit plán zmocněnce OSN Staffana de Mistury na zmrazení situace v syrském Halabu.

Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka se jedná o první podobný pokus, jak ve velkém syrském městě zastavit násilí a umožnit masivní příliv hospodářské pomoci. V závěrech z jednání, které jsou dostupné na internetu, se hovoří o odhodlání de Misturovy návrhy konkrétním způsobem prosazovat, mohou být totiž základem pro širší politické řešení.

„Je to klíčové nejen z humanitárních, ale také z bezpečnostních důvodů. A také jako symbol toho, co můžeme udělat a co bychom měli udělat, abychom válku v Sýrii zastavili,“ řekla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Po třech a půl letech násilí je podle ní čas pozitivně přispět k řešení krize.

V závěrech k této problematice pak ministři napsali, že „EU je odhodlána plně podporovat“ de Misturovy plány strategického snížení násilí jako základu pro pozdější širší politický proces.

Asad není partner, ale je součástí reality

Unie zdůraznila, že snížení míry násilností nebude možné bez funkčního sledování situace, ideálně na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Ministři také vyjádřili vážné znepokojení nad zesilujícími vojenskými akcemi armády věrné prezidentu Bašáru Asadovi vůči oblastem ovládaným opozicí; iniciativu zmocněnce OSN to podle nich ohrožuje.

Na tiskové konferenci po jednání Mogheriniová poznamenala, že Asad není pro unii partner k jednání. „Je ale součástí syrské reality. A pokud realitu chceme změnit, nemůžeme před ní zavírat oči,“ podotkla.

Na několika místech závěrů jsou Asadovy síly kritizovány kvůli porušování lidských práv společně s Islámským státem a dalšími teroristickými skupinami. Ministři naopak zdůraznili, že součástí řešení musí být umírněná syrská opozice, která by se ale měla sjednotit a nabídnout Syřanům alternativu.

Plán OSN pro syrský Halab

Syrská tématika byla také významnou součástí neformálního jednání ministrů v neděli večer. Právě u pracovní večeře je se svou představou postupu v největším syrském městě Halabu seznámil de Mistura osobně. Podle Zaorálka není jisté, zda plán uspěje, šance jsou prý přibližně vyrovnané. „Ale je to nejlepší plán, který v této chvíli máme,“ míní Zaorálek. De Mistura podle něj odvedl obrovský kus práce.

De Mistura už svůj plán na postupné zastavení bojů v Sýrii předložil Radě bezpečnosti OSN. Předpokládá, že vláda vyhlásí zóny, v nichž zavládne klid zbraní, kam by pak měla zamířit humanitární pomoc a kde by měla být zahájena mírová jednání. Několik kol mírových rozhovorů mezi syrskou vládou a opozicí, která měla přinést globální řešení, v minulosti zkrachovalo.

Určité zklidnění situace se ale po jednáních podařilo dosáhnout v některých z 35 lokalit, o nichž se vyjednávalo. Uzavření místního klidu zbraní, jež umožní zásobovat obyvatelstvo, podporují také USA a Rusko. Někteří diplomaté se ale obávají, že syrská armáda toho může zneužít k vojenským ziskům, jak to už několikrát udělala.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality