Sarkozyho diplomacie vůči Rusku


Newsweek, 29. září 2008

Francouzský prezident řeší jménem Unie rusko-gruzínský konflikt. Zjevně udělal mnohem více než se očekávalo, ale v této oblasti stále zůstává mnoho nedořešeného. Jak obstojí aktuální předseda Evropské unie při vyjednávání s Ruskem?

Sarkozyho jednání s Ruskem ve věci Gruzie vypadají úspěšně. Ruská vojska se ze země stahují pod dohledem evropských pozorovatelů. Francouzští diplomaté se v soukromí dohadují, jak by vypadala situace v Gruzii, kdyby Evropské unii předsedal někdo jiný než Francie. Kdyby konflikt vypukl o 2 měsíce dříve, připadlo by jeho řešení Slovinsku, o 5 měsíců později zase České republice. Jistě by se jednalo o příležitost pro politické lídry ovou zemí, ale francouzská zkušenost s velkou politikou a obrovský a dobře sehraný diplomatický sbor poskytly francouzskému prezidentovi na jednáních v Moskvě výraznou výhodu.

Během tří dnů od vypuknutí střetu v Gruzii přistál v Tbilisi francouzský ministr zahraničí Kouchener, o dva dny později Sarkozy dosáhl klidu zbraní. Kritikové hodnotí tuto dohodu jako ústupek Rusku a nedostatečně razantní krok ze strany EU, na druhou stranu mnozí bezpečností experti považují příměří za nejlepší možné řešení.

Sarkozyho kontroverzní diplomatické kroky – jako přivítání venezuelského prezidenta Cháveze či lybijského vládce Kaddáfího v Paříži – nesou jisté plody. Sarkozy jako jeden z mála západních politiků gratuloval Putinovi k vítězství jeho strany v parlamentních volbách v prosinci minulého roku, což posloužilo jako plus při vyjednáváních s Moskvou.

Na druhou stranu zbývá mnoho nevyřešených otázek. Sarkozy neuspěl v otázce evropských pozorovatelů v Gruzii, kteří nesmí do oblastí Jižní Oseti ani Abcházie. Již v polovině října se uskuteční konference evropských představitelů o otázkách těchto dvou regionů a jejich bezpečnosti. Sarkozy jistě povede jednání silnou rukou, neboť má dnes největší podporu od svého zvolení. Snad nezůstane pouze u tohoto malého vítězství.

Autor: Euroskop, přeložila a vybrala Terezie Vávrová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality