EP: odsouzení vraždy Němcova, kritika Kremlu


Euroskop, čtk, 12.3. 2015

Evropský parlament má na programu usnesení, které kritizuje stav demokracie, lidských a občanských práv v Rusku. Europoslanci se ruským reáliím věnovali už ve středu, kdy proběhla debata o vraždě opozičního vůdce Borise Němcova.

Součástí návrhu usnesení EP je výzva k posílení bezpečnosti Evropy, která souvisí s ruským postupem vůči Ukrajině. Europoslanci diskutovali i o možnosti vytvoření společné evropské armády. Tu minulý týden podpořil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Evropská armáda není od toho, aby byla hned nasazena. Ale společná armáda Evropanů by Rusku dala najevo, že to s obranou hodnot Evropské unie myslíme vážně,“ řekl Juncker pro nedělník Welt am Sonntag.

Vražda Němcova je poselství

Poslanci Evropského parlamentu při debatě o vraždě opozičního politika Borise Němcova poukazovali na autoritativní styl vládnutí prezidenta Vladimira Putina, potlačování svobody slova a shromažďování, represe vůči svobodnému tisku nebo činnosti nevládních organizací.

Představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová prohlásila, že ruské úřady mají povinnost úplného a transparentního vyšetření Němcovovy vraždy. Podle ní také musí „přestat vytvářet atmosféru podezřívání, nevraživosti a nesnášenlivosti vůči jiným názorům,“ uvedla v Evropském parlamentu.

Boris Němcov
Opoziční politik Boris Němcov na mítinku. (foto: čtk)

Lotyšská poslankyně Sandra Kalnieteová prohlásila, že Němcovova vražda je „Putinovým poselstvím nenávisti celému demokratickému světu“. Politička vyzvala Evropu k zaujetí strategie vůči ruskému režimu. EU by měla podpořit například ruské novináře, vyzvala politička, jíž Rusko znemožnilo vstup na své území, když se chtěla zúčastnit pohřbu Němcova.

Čeští europoslanci o Rusku

Podle českého europoslance z liberální frakce ALDE Pavla Teličky by Evropa měla mít strategii podpory občanské společnosti v Rusku. Telička nebo polský europoslanec Andrzej Duda v plénu prohlásili, že v Rusku není demokracie. Duda to dál rozvedl, když konstatoval, že v Rusku se nekonají svobodné volby a nejsou nezávislé soudy. Pronásledovány jsou podle něj nezávislé organizace a dobře promyšlená je ruská propaganda.

K menšině řečníků, kteří dnes odmítli spekulace o souvislosti mezi vraždou politika a politikou Kremlu, se zařadil i český komunistický europoslanec Jiří Maštálka a další zástupci krajně levicové frakce GUE/NGL.

„Jsem přesvědčen, že Boris Němcov by nesouhlasil, kdyby jeho smrt byla zneužívána k šíření protiruské hysterie,“ prohlásil český komunistický europoslanec Maštálka.

Další český zástupce v Evropském parlamentu Jiří Štětina dnes připomněl rozhovor, který Němcov poskytl opozičnímu deníku a v němž předpověděl, že bude zavražděn.

Evropská rada o Rusku

O Rusku a ruských sankcích se na zasedání europarlamentu hovořilo i během debaty o přípravě unijního summitu 19. a 20. března. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že sankce proti Rusku musí být nadále součástí strategie.

Šéf liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt naléhal na jednotný postoj Evropské unie vůči Rusku. Je prý podle něj kontraproduktivní, když maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentem Putinem uzavírá energetickou dohodu, která jde proti energetické unii, a když například španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo prohlašuje, že sankce nic nepřináší.

„Musíme jednat iniciativně, a ne vyčkávat, až si Putin promyslí další krok,“ varoval Verhofstadt.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality