10 bodů, které mají podle Komise řešit migraci ve Středomoří


Euroskop, čtk, 21.4. 2015

Deset bodů, které zemím EU navrhla Evropská komise v boji proti převážení migrantů přes Středozemní moře do Evropy.

1. Posílení společných operací ve Středozemním moři, konkrétně operací Triton a Poseidon, zdvojnásobením finančních zdrojů i počtu prostředků umožňujících vyhledávací a záchranné operace.

2. Systematická snaha dopadat a ničit plavidla užívaná pašeráky. Pozitivní výsledky operace Atalanta (kolem Somálska) by měly inspirovat k podobným krokům proti pašerákům ve Středozemním moři.

3. Agentury Europol, Frontex, EASO (Evropský podpůrný azylový úřad) a Eurojust se budou pravidelně setkávat a spolupracovat na sdílení informací o způsobech práce pašeráků, na jejich trestání a na sledování jejich finančních zdrojů.

4. EASO vyšle týmy do Itálie a Řecka ke společnému vyřizování žádostí o azyl.

5. Členské země zajistí, že všem migrantům budou odebírány otisky prstů.

6. Zvážení možnosti mechanismu nouzového přemísťování.

7. Celoevropský dobrovolný pilotní projekt přesídlování s 5000 místy pro osoby, které potřebují ochranu.

8. Zřízení nového programu návratu nelegálních migrantů z členských zemí na hranicích EU, který bude koordinovat agentura Frontex.

9. Větší angažmá v zemích sousedících s Libyí prostřednictvím společné snahy Evropské komise a Evropské diplomatické služby, posílení iniciativ v Nigeru.

10. Rozmístění styčných úředníků pro migraci v klíčových třetích zemích tak, aby mohli sbírat informace o migračních tocích a posílit roli zastoupení EU.

Zdroj: Evropská komise

Imigrace do Evropy v číslech

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje, že od začátku roku do poloviny dubna k italskému pobřeží dorazilo více než 21.000 migrantů, a zahynulo dalších 900. Většina z nich byla zřejmě ze subsaharské Afriky, Eritreje, Somálska a Sýrie.

V listopadu 2014 Itálie ukončila pátrací a záchrannou misi ve Středozemí nazvanou Mare Nostrum. Nahradila ji levnější a omezenější operace EU s názvem Triton; podle humanitárních organizací už samotné omezení záchranného úsilí ohrozilo životy vyššího počtu migrantů.

Klidnější počasí tradičně znamená víc vyplouvajících lodí. Mnozí z uprchlíků platí pašerákům lidí tisíce dolarů, a hlášeny jsou i případy, kdy pašeráci migranty okradli. Válka panující v Sýrii zvýšila počet lidí prchajících z této země.

V loňském roce překročilo Středozemní moře zhruba 219.000 uprchlíků a dalších migrantů, a zahynulo nejméně 3500 lidí. V roce 2013 byl celkový počet těch, kdo se přes Středozemí dostali do Evropy, mnohem nižší – asi 60.000.

Počet žádostí o azyl v EU stoupl v roce 2014 na 626.065 ze 435.190 v roce 2013. Počet z loňského roku je nejvyšší od roku 1992, kdy migrace dosáhla svého vrcholu, byť byl tehdy počet členských zemí EU nižší.

Největší skupinu žadatelů o azyl v roce 2014 tvořili Syřané – 20 procent celkového počtu. To je podstatně víc než druhá největší skupina – Afghánci (sedm procent). Na třetím místě byli obyvatelé Kosova těsně před Eritrejci.

Zdroj: BBC

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality