Evropská rada k migraci. Tusk ji svolal na čtvrtek


Euroskop, čtk, 21.4. 2015

Donald Tusk v pondělí odpoledne rozhodl, že svolá mimořádnou Evropskou radu. O svolání summitu už o víkendu žádal italský premiér Matteo Renzi. V pondělí jednali v Lucembursku ministři zahraničí a vnitra členských států.

„Nemůžeme akceptovat, že stovky lidí umírají při snaze dostat se přes moře do EU,“ řekl Tusk v krátkém prohlášení zveřejněném na internetu.

Rychlou reakci EU vyvolala katastrofa, při níž o víkendu nedaleko libyjských břehů přišlo o život zřejmě až 900 osob, k další nehodě došlo v pondělí. Podle statistik OSN přišlo v prvním čtvrtletí při snaze přeplout Středozemní moře do Evropy o život už asi 1500 lidí. Za loňský rok to bylo přibližně 3500 osob.

10 bodů, které mají podle Komise řešit migraci ve Středomoří

Tusk nečeká rychlá řešení

Podle Tuska musí summit probrat možnosti, které členské státy EU a evropské instituce společně mají. Problém ve Středomoří se podle něj netýká jen „jižního křídla“ EU, ale všech jejích členských zemí.

„Nečekám žádná rychlá řešení kořenů migrace, protože kdyby existovala, dávno bychom jich využívali,“ připustil Tusk. Očekává ale návrhy, jak neprodleně reagovat. „A od členských zemí čekám, že okamžitě přispějí,“ dodal.

Lídři EU by podle něj měli probrat, jak zlepšit společné úsilí při záchraně lidí v tísni, jak lépe pomáhat nejvíce zasaženým zemím unie a jak posílit spolupráci se státy, odkud uprchlíci pocházejí a těmi, které na své cestě přecházejí.

Boj proti pašerákům s lidmi

Do loňska zachraňovala uprchlíky sama v rámci své operace Mare Nostrum. Tuto operaci nyní nahradila mise Triton evropské agentury pro ostrahu hranic Frontex, která má ale výrazně nižší rozpočet a omezuje se prakticky jen na hlídkování.

Francouzský prezident François Hollande v reakci na neštěstí vyzval, aby se počet lodí zapojených do mise Triton zvýšil.

Podle Tuska je třeba také řešit, jak zastavit ty, kteří na pašování lidí „cynicky vydělávají“, když riskují cizí lidské životy. Prezident Hollande přirovnal převaděče a pašeráky, kteří jsou za lodní transporty běženců odpovědní, k teroristům.

Tažení proti pašerákům, kteří plavby organizují, označil za prioritu i německý ministr vnitra Thomas de Maizière. „A to bude možné jen díky mezinárodní spolupráci,“ řekl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Zaorálek: řešit situaci na místě

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že problém nevyřeší ani „dokonalý systém“ distribuce uprchlíků po zemí EU. Základem úspěchu je změna situace přímo na místě, odkud se uprchlíci snaží do Evropy dostat. „Do těchto zemí vrátit správu, fungující instituce a zabránit tomu, aby se z nich masově utíkalo,“ míní Zaorálek.

Podle českého ministra by na řešení mohly finančně přispět i bohaté státy Perského zálivu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality