Asijské turné Federicy Mogheriniové


Lucie Priknerová, Euroskop, 18.5. 2015

Federica Mogheriniová má květen ve znamení cest po Asii. Svoje turné zahájila 4. května návštěvou Jižní Koreje, poté zamířila do Číny. Jednání Evropské unie a Číny budou pokračovat na červnovém summitu v Bruselu. Koncem května se Mogheriniová objeví v Tokiu na každoročním summitu EU-Japonsko.

Začátkem května navštívila Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku poprvé ve své funkci Jižní Koreu. Mogheriniová jednala s prezidentkou Park Geun- Hyeovou, a ministry zahraničí a obrany. Cílem schůzky s ministrem obrany Han Mi-kooem bylo připravit pravidelná bilaterální setkání, která začnou ve druhé polovině roku 2015.

Jižní Korea: obchodní spolupráce roste

Brusel a Soul uzavřely v roce 2011 obchodní dohodu, která bude plně platit od 1. července 2016. Obě strany ruší cla na všechny položky kromě některých zemědělských produktů. Očekává se, že dohoda o volném obchodu zlepší přístup ke službám a investicím. Má pomoci s odstraňováním netarifních překážek obchodu se zaměřením na léčiva, zdravotnické přístroje, automobilový průmysl a elektroniku.

Jižní Korea v roce 2013 dovezla do Evropské unie produkty v hodnotě 35,8 miliard eur, export EU dosáhnul 40 miliard eur. Celkově zhodnocení dopadů obchodní dohody ale bude podle Komise možné, až po zrušení všech celních překážek.

Největší pnutí existovalo před uzavřením dohody kvůli automobilovému průmyslu. Podle zprávy Evropské komise se italský Fiat a francouzský Citroen po uzavření dohody vrátily na jihokorejský trh, německým automobilkám BMW, Mercedes a Porsche, stejně jako jihokorejským Hyundai a Kia se po liberalizaci trhu dařilo dobře.

Čína: příprava na společný summit v Bruselu

Den po jihokorejské návštěvě Mogheriniová zamířila do Číny. I v Pekingu se věnovala hlavně bezpečnostním tématům – zejména Ukrajině, situaci v Sýrii, Iráku a Jemenu, nebo boji s piráty v Adenském zálivu. Mogheriniová jednala rovněž o iránském jaderném programu, protože Čína je součástí formátu 5+1, které s Teheránem vyjednává.

„Opravdu jsem ocenila práci Číny během jednání o klíčových parametrech Společného komprehenzivního akčního plánu, na který teď budeme nastavovat, abychom připravili finální dohodu“, uvedla Mogheriniová pro oficiální čínskou tiskovou agenturu Xinhua.

Šéfka unijní diplomacie se sešla jak s čínským ministrem zahraničí Wang Yiem, tak s čínským premiérem Li Keqiangem, se kterým Mogheriniová hovořila o klimatu i o synergiích v oblasti investic. Jen v roce 2014 byl objem obchodu mezi EU a Čínou 467 miliard eur.

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezkové měla asijská návštěva Federicy Mogheriniové význam zejména z pohledu Číny. Cesta také umožní oběma stranám komunikovat vzájemné priority před summitem EU-Čína.

„Od loňského podzimu se Brusel věnoval hlavně evropskému sousedství. Tato cesta měla Čínu ujistit, že EU věnuje vzájemné spolupráci pozornost a patří to mezi evropské priority,“ řekla Rezková.

„Čína by si také přála větší pokroky v případě společné investiční dohody. Následující rok se ale EU bude soustředit primárně na TTIP (obchodní dohoda se Spojenými státy – pozn. red.) Z tohoto pohledu se Čína může cítit trochu „odstrčená“, což zaznívalo z řad mnoha bruselských odborníků na Asii,“ uvedla Rezková pro Euroskop.

Mogheriniová byla před setkáním i pod tlakem evropských aktivistů, kteří ji vyzývali, aby s čínskými představiteli více jednala o propuštění zadržovaných právníků, novinářů, bojovníků proti korupci a kritiků režimu. Human Rights Watch zmínila např. ekonoma a etnického Ujgura Ilham Tohti, který dostal doživotní trest za separatismus, nebo Liua Xiaobo, který v roce 2009 obdržel Nobelovu cenu.

Japonsko: bezpečnostní otázky i obchodní dohoda

Na konci května zamíří Mogheriniová do Tokia. EU a Japonsko dojednávají od března 2013 dohodu o volném obchodu a Strategickou dohodu o partnerství.

„Tyto dvě dohody jsou ve vztazích EU a Japonska v současnosti tím nejpodstatnějším, s přímým dopadem na zvýšení růstu HDP, tvorbu pracovních míst a lepší podmínky pro spotřebitele. Nejen v rámci strategického partnerství nabývá na stále větším významu vzájemná spolupráce při řešení globálních problému, včetně bezpečnostních,“ řekl europoslanec Petr Ježek, který vede Delegaci Evropského parlamentu pro vztahy s Japonskem.

„Japonsko projevilo zájem uzavřít vyjednávací proces a dohody podepsat co nejdříve, ale stále existuje řada otevřených bodů, např. v oblasti netarifních bariér, citlivých zemědělských a dalších komodit a přístupu k veřejným zakázkám“, uvedl pro Euroskop.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality