První fáze operace EU proti pašerákům začala


Ladislav Havelka, Euroskop, 24.6. 2015

Vojenská námořní operace ve Středomoří pod názvem EUNAVFOR MED dostala v pondělí zelenou od ministrů zahraničních věcí členských států. Operace má v první řadě identifikovat, zachytit a likvidovat prostředky, které zločinecká síť pašeráků používá pro nelegální transporty imigrantů.

„V EU se nikdy nebrala problematika migrace tak vážně jako nyní. V této operaci se zaměříme na podnikatelské aktivity těch, kteří těží z bídy migrantů… Jako EU jsme odhodláni přispět k záchraně lidských životů, rozbití sítě pašeráků lidí a řešení základních příčin migrace,“ řekla Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogherini.

Libye připravena útočit na lodě EU

Operace EUNAVFOR MED je rozdělena do tří fází. První fáze zahrnuje hlídkování v mezinárodních vodách a sběr zpravodajských informací o pašeráckých sítích v jižních částech centrálního Středomoří. Získané informace využijí všichni, kdo se na straně EU zapojují do boje proti nelegální migraci.

Jde zejména o agenturu FRONTEX zodpovídající za ochranu vnějších hranic EU, evropský policejní úřad EUROPOL zabývající se výměnou a analýzou informací o trestné činnosti nebo Evropský podpůrný azylový a migrační úřad. EUNAVFOR MED bude samozřejmě spolupracovat i s dalšími bezpečnostními misemi pod hlavičkou Společné zahraniční a bezpečností politiky EU v oblasti.

V druhé fázi operace, která bude zřejmě spuštěna na podzim, dojde k vyhledávání a zabavování podezřelých plavidel. Třetí fáze následně umožní likvidaci plavidel a souvisejících prostředků používaných pro přepravu běženců a zatýkání podezřelých osob. Vzhledem k tomu, že se předpokládají akce v libyjských výsostných vodách, je nezbytný souhlas Rady bezpečnosti OSN a libyjských úřadů.

Při vyjednávání podmínek se výrazně angažuje Francie. Jednání však nejsou jednoduchá, protože Rusko a Čína jsou po předchozích spojeneckých akcích v Libyi proti dalším vojenským operacím.

Cizí vojenské aktivity u svého pobřeží také striktně odmítají představitelé mezinárodně uznávané vlády Libye. Velitel libyjského letectva generál Saqr Al-Jaroushi pro agenturu Reuters uvedl, že „každé plavidlo, které se bude pohybovat v libyjských vodách bez předchozího povolení, bude cílem leteckého útoku.“

Do akcí se mohou zapojit i Češi

Evropské země, které přislíbily účast v operaci, již vyslaly potřebnou techniku do oblasti nasazení. Celkem se do aktivit zapojí více než tucet vojenských prostředků, včetně válečných lodí, vrtulníků, průzkumných letadel, ponorek a bezpilotní letounů. Účast v misi prozatím přislíbily Belgie, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Nizozemsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie.

Česká republika již v květnu nabídla vyslání důstojníků na velitelství operace v Římě a zapojení českého dopravního letounu CASA.

O vytvoření operace EUNAVFOR MED rozhodli ministři zahraničí a obrany již 18. května 2015. Operace je jedním z prvků širšího komplexního přístupu EU k migraci. Má za cíl reagovat na okamžitou potřebu záchrany životů nebo jiných mimořádných situací, řešit základní příčiny nelegální migrace a bojovat proti obchodníkům s lidmi.

Velitelství operace je v Římě, misi velí italský kontradmirál Enrico Credendino. Společné náklady operace se odhadují na 11.82 milionů EUR (asi 318,5 milionů Kč) pro dvouměsíční spouštěcí fázi a prozatímní mandát v délce 12 měsíců. Výdaje spojené s nasazením vojenské techniky a personálu jednotlivých kontingentů uhradí státy z jejich národních rozpočtů.

EUNAVFOR MED

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality