17 zahraničních misí EU. Přehled a podrobnosti


Ladislav Havelka, Euroskop, 15.7. 2015

Až 6 tisíc vojáků a civilních specialistů, včetně místního personálu, působí nyní v 11 zahraničních misích a 6 vojenských operacích pod hlavičkou Evropské unie. Od roku 2003 zahájila EU celkem 33 misí a operací.

Zahraniční operace a mise probíhají pod hlavičkou Společné bezpečnostní a obranné politiky. K červenci 2015 podnikala EU celkem deset akcí v severní a střední Africe, čtyři v Evropě, po jedné na Kavkaze, Blízkém Východě a střední Asii.

Vojenské operace

Mise lze podle povahy dělit na civilní a vojenské, ale v řadě případů vyžaduje krizový management kombinaci obou prvků.

Třetinu všech evropských aktivit tvoří vojenské operace. Spočívají ve vyslání vojenského kontingentu do krizové oblasti, kde plní úkoly vymezené mandátem Rady pro zahraniční záležitosti, které jednomyslně schválili ministři zahraničí členských států, a na návrh Vysoké představitelky EU pro zahraniční záležitosti.

Cílem vojenských akcí EU není bojový střet s jinými jednotkami, ani vynucování vlastních zájmů silou. Evropští vojáci fungují jako podpůrný a stabilizační prvek pro tamní bezpečnost. Cvičí místní ozbrojené složky, chrání humanitární organizace nebo dohlíží nad dodržováním pořádku.)

Mise EU - červenec 2015

Somálsko, Mali, Bosna

Největší a nejvýznamnější z probíhajících vojenských operací je námořní operace EUNAVFOR SOMALIA/Operation Atalanta probíhající u somálského pobřeží. Zahájena byla v prosinci 2008. Jejím cílem je bojovat s piráty, chránit námořní provoz a podporovat další spojenecké aktivity probíhající v oblasti.

Další důležitou vojenskou misí na africkém kontinentu je výcviková mise EUTM MALI. Jejím úkolem je poskytovat výcvik malijské armádě a napomoci reformě ozbrojených sil s dlouhodobým cílem stabilizovat zemi.

Na evropském kontinentě probíhá již od roku 2004 vojenská operace v Bosně a Hercegovině. Vojáci pod hlavičkou EU v misi EUFOR ALTHEA napomáhají zajistit stabilitu a pořádek v zemi po ukončení válečného konfliktu – pomáhají s výcvikem, budováním nových kapacit a dohledem nad bezpečnostní situací.

Civilní mise

Civilní mise jsou mnohem častější a šířeji zaměřené. Jsou buď pozorovatelské, posilující (tj. výstavba kapacit, výcvik, poradenství) nebo exekutivní (poskytnutí určité schopnosti cílovému státu).

Zatím nejvýraznější evropskou civilní misí je EULEX KOSOVO. V Kosovu má Evropská unie nejen exekutivní pravomoci ohledně boje proti organizovanému zločinu a postihování válečných zločinů, ale také pomáhá například s vybudováním stabilního právního státu. To s sebou nese podporu soudnictví nebo výcvik policie a celní správy.

V Africe hrají důležitou roli tzv. asistenční mise, které spočívají v pomoci a podpoře tamních samospráv a bezpečnostních složek v reformním úsilí a stabilizaci regionu.

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality