EU už může aktivně zasahovat proti pašerákům migrantů


Ladislav Havelka, 8.10. 2015, Euroskop

Evropská unie koncem září spustila další fázi námořní operace zaměřené na potírání pašování uprchlíků ve Středomoří. Po první fázi, která byla zaměřená na monitoring pašeráckých sítí, sběr a vyhodnocování informací, došlo k posunu do operační fáze.

Od 7. října tak evropští vojáci mohou vstupovat na palubu podezřelých plavidel, provádět prohlídky, zabavovat a v případě nutnosti také odklánět podezřelé lodě z kurzu. Kromě toho došlo ke změně názvu mise z EUNAVFOR Med na Operation Sophia.

Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogherini při schválení další fáze poznamenala: „Evropská unie prokázala svou schopnost jednat rychle a jednotně. Jsme také jednotní v našich diplomatických snahách o nalezení jak politického řešení krize v Sýrii a Libyi, a ve spolupráci se zeměmi původu a tranzitu těchto migračních toků, tak v podpoře hospodářského a sociálního rozvoje těchto zemí.“

Omezený mandát

Zásahy proti plavidlům pašeráků ale mohou probíhat pouze v mezinárodních vodách. Libye totiž neumožnila evropské vojenské aktivity ve svých teritoriálních vodách. V praxi to znamená, proti pašerákům může být zasahováno pouze ve vzdálenosti větší než 12 námořních mil (asi 22 kilometrů) od libyjského pobřeží.

Námořní operace se účastní šest vojenských plavidel evropských států. Vedle letadlové lodi italského námořnictva jsou to francouzská fregata, dvě německá plavidla, po jedné lodi prozatím vyslaly Španělsko a Velká Británie. Na konci října by měla do oblasti dorazit tři plavidla belgického, britského a slovinského námořnictva. Lodě doplňují vrtulníky, transportní a hlídkové letouny či drony.

Druhá námořní operace EU

Sophia je pokračováním operace EUNAVFOR MED zahájené v červnu letošního roku. Do první fáze operace se zapojilo 21 států. Velitelem je italský kontradmirál Enrico Credendino, velitelství sídlí v Římě. Mandát operace je prozatím schválen do června 2016. Společné náklady na roční zajištění jsou vyčísleny na 11,82 milionu eur. Náklady spojené s působením národních kontingentů si financují jednotlivé státy z vlastních rozpočtů.

Operace Sophia je v pořadí již druhou námořní operací pod hlavičkou SBOP. Je součástí komplexního civilně-vojenského přístupu k řešení masivní migrační krize. Úzce spolupracuje s unijními agenturami EUROPOL a FRONTEX, dále pak také s dalšími misemi působícími v krizových oblastech.

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek