Summit EU: V hlavní roli ostraha hranic a Turecko


Marie Bydžovská, Euroskop, 15.10. 2015

Dnešní summit věnovaný především otázkám migrace má být ve znamení obnovené jednoty mezi zeměmi EU, kterou narušil spor o kvóty na přerozdělení uprchlíků. Největší část diskuze bude pravděpodobně zabírat spolupráce s Tureckem, finanční příspěvky států na pomoc uprchlíkům či společná ostraha vnějších schengenských hranic.

„Nyní není otázka solidarity o relokaci (uprchlíků), ale o finanční podpoře agentuře Frontex a sousedním zemím, které hostí sta tisíce běženců,“ cituje portál Euobserver vysoce postaveného diplomata.

Zářijový mimořádný summit EUslíbil výrazné finanční částky jak zemím jako je Turecko, Jordánsko nebo Libanon, tak programům OSN, které se starají o uprchlíky v táborech. Státy EU by společně měly dát dohromady 500 milionů eur. „Země EUale zatím své sliby příliš nerealizovaly,“ vyjádřil se ve středu kriticky místopředseda Komise Frans Timmermans.

Jak pomáhá Česko

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve stejný den uvedl, že ve svěřeneckém fondu chybí ze strany členských zemí ještě 225 milionů eur. Dodal, že očekává další konkrétní závazky od zástupců členských zemí při dnešním summitu.

Podle Sobotky v současnosti české Ministerstvo zahraničí analyzuje, v jakém rozsahu jsme schopni do fondu přispět. Připomněl přitom již uskutečněné závazky ČR na pomoc řešení migrační krize.

„Na minulém jednání jsme řekli, že zdvojnásobíme příspěvek do Fondu OSN pro potravinovou pomoc. Jsme mezi státy, který tento příslib splnily,“ řekl. ČR přispívá i na konkrétní uprchlické tábory například v Jordánsku. „Ve Frontexu máme 40 expertů a hledáme možnosti, jak naší účast posílit,“ upozornil premiér.

Vznikne evropská pohraniční stráž?

Rozšíření pravomocí agentury Frontex, jež je odpovědná za koordinaci ostrahy vnější hranice schengenského prostoru, je další otázkou, o níž dnes budou lídři EU hledat shodu. Sobotka při příjezdu do budovy Evropské rady řekl, že Česko podporuje myšlenku vzniku společné pohraniční stráže, která by pomáhala při ostraze vnější schengenské hranice.

„Myslím si, že buď by se mohlo jednat o rozšíření kompetencí agentury Frontex a nebo by mohla vzniknout nějaká jiná specializovaná agentura, kterou by podpořily jednotlivé členské země a která by také byla financována z evropského rozpočtu,“ uvedl premiér. Na nutnosti podpořit ochranu vnější schengenské hranice se shodl i na včerejší schůzces Tuskem.

Podle předběžných závěrů summitu, které unikly do médií, by mohl být mandát agentury Frontex posílen tak, aby mohla sama iniciovat návraty těch, kdo na azyl v unii právo mít nebudou.

Co chce Turecko od Evropy

Klíčovou součástí debaty bude spolupráce s Tureckem. Sobotka upozornil, že hlavy zemí a vlád EU mají být dnes seznámeni s výsledky jednání vysoko postavených zástupců Komise v Turecku. Turci se výměnou za spolupráci snaží získat například rychlejší uvolnění vízového režimu. EU již přislíbila, že poskytne Ankaře do konce příštího roku až miliardu eur na zvládání situace s uprchlíky ze Sýrie a Iráku.

Turecko též prosazuje ustavení bezpečné zóny v severní Sýrii. Vzhledem k ruskému zapojení do bojů v Sýrii je nyní podobný plán nicméně daleko komplikovanější než před několika týdny. Tusk se před summitem vyjádřil, že by si přál s Tureckem dosáhnout pragmatičtějších a realističtějších cílů než je podobná zóna.

Autor: Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek