Lídři EU podpořili Akční plán spolupráce s Tureckem


Marie Bydžovská, Euroskop, 16.10. 2015

Hlavy států a vlád zemí EU na čtvrtečním summitu přivítali Akční plán spolupráce EU s Tureckem, který v minulých dnech s Ankarou vyjednala Evropská komise. Jednání o detailech spolupráce budou pokračovat v příštích týdnech.

Akční plán pro spolupráci s Tureckem byl podle českého premiéra Bohuslava Sobotky nejdůležitější bod programu summitu evropských lídrů. Kdy se přesně ale ukáže jeho případný efekt, odhadnout nemohl. Doufá, že konkrétní kroky Turecka budou vidět už v příštích měsících a reálně by tak mohla být migrace do Evropy ovlivněna už na jaře.

Až 3 miliardy eur pro Turecko

Summit potvrdil „politickou podporu“ tomuto plánu, jehož součástí má být finanční pomoc Turecku, snadnější přístup Turků k schengenským vízům a obnovení a urychlení rozhovorů o přístupu Turecka k osmadvacítce. Debaty o jeho konkrétní podobě budou v příštích dnech následovat. Podle západních diplomatů by částka určená Turecku mohla dosáhnout až tří miliard eur.

Kancléřka Angela Merkelová označila případné poskytnutí finanční pomoci Turecku ve výši tří miliard eur za „podíl na nákladech“. Ankara totiž podle ní na pomoc uprchlíkům na svém území vydala už zhruba sedm miliard eur. Merkelová v neděli navštíví Turecko. Setká se s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem i premiérem Ahmetem Davutogluem.

Souhlas s balíkem opatření jak na straně EU, tak na straně Turecka, by měl podle Sobotky znamenat přiblížení země Evropě a strategickou a úzkou spolupráci, která ovlivní situaci v celé oblasti. „Je to klíčový krok… Každému je zřejmé, že pokud jde o tu balkánskou trasu, tak Turecko hraje rozhodující roli,“ řekl český premiér.

„Na turecké straně naopak očekáváme uzavření readmisních dohod tak, aby bylo možné uprchlíky vracet do Turecka,“ vysvětlil premiér cíle EU. Dá se podle něj také očekávat zařazení Turecka na vznikající celoevropský seznam bezpečných zemí.

Roste podpora pro pohraniční stráž EU

Dalším zásadním bodem programu byla diskuze o rozšíření pravomocí agentury Frontex, jež je odpovědná za koordinaci ostrahy vnější hranice schengenského prostoru. Podle Sobotky přibývá zemí, které podporují myšlenku společné pohraniční stráže EU. „Roste poptávka, aby Evropská komise předložila konkrétní návrh, jak by taková společná evropská pohraniční stráž mohla vypadat,“ poznamenal.

Agentura Frontex samotná bude v příštích měsících přeměněna v „operativnější orgán“, uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Cílem podle něj například je, aby Frontex měl právo z vlastní iniciativy vracet nelegální migranty, kteří nemají v EU nárok na azyl. Agentura by také měla dostat možnost působit aktivněji při ochraně vnějších hranic unie.

Autor: Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek