Tým pro boj s ruskou propagandou: StratCom East


Ladislav Havelka, Euroskop, 22. 11. 2015

Ukrajina podporuje Islámský stát. NATO plánuje vojenský útok proti Rusku. EU je zformována sektářskými elitami s cílem ovládnout svět. Podobné ruské dezinformace a propaganda se permanentně objevují v evropských médiích a na internetu. EU proto ustavila tým StratCom East, který takové dezinformace vyhledává a uvádí na pravou míru.

StratCom East zahájil svou činnost v září 2015. Je malou jednotkou působící v rámci Evropské služby pro vnější činnost. Pracovní skupinu tvoří deset expertů, kteří byli delegováni evropskými institucemi nebo členskými státy. V jejich čele je Giles Portman, britský kariérní diplomat, který v posledních osmi letech pracoval v oblasti vztahů mezi EU a Tureckem. Experti pocházejí z různých prostředí a ovládají několik jazyků, zejména ruštinu. Součástí týmu je i český novinář Jakub Kalenský.

Žádná anti-propaganda

O vytvoření týmu rozhodly členské státy na summitu v březnu 2015. Jeho úkoly vyplývají z přijatého Akčního plánu pro strategickou komunikaci. Jedním z hlavních cílů je efektivní komunikace a šíření hodnot a politik EU v rámci tzv. Východního partnerství.

Dalším úkolem je aktivní podpora nezávislých médií a v neposlední řadě zvýšení povědomí o dezinformačních aktivitách zaměřených proti Unii a jejím politikám. Hlavní pozornost se zaměřuje především na Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldávii a Ukrajinu.

Tým není primárně určen pro aktivní anti-propagandu. Jak již bylo zmíněno, jeho hlavním smyslem je aktivně prosazovat politiku Evropské unie vůči Východnímu partnerství a pokud je to vhodné, také identifikovat a vysvětlovat dezinformace.

StratCom East úzce kooperuje s dalšími unijními institucemi, zahraničními delegacemi i členskými státy. Jednotku doplňuje síť čítající stovky novinářů a široká škála dalších partnerů, mezi něž patří vládní a nevládní organizace, akademická obec či obyčejní občané z více jak 30 zemí.

Kritika ze všech stran

O zahájení aktivit centra nepanovala napříč jednotlivými členskými státy osmadvacítky jednoznačná shoda. Řada členských států namítá, že orgány EU by se neměly vměšovat do toho, jaké zprávy jsou médii přinášeny. Existují totiž obavy z možného prohloubení krize ve vztazích s Ruskem. V prvních týdnech působení jednotky tak experti ze StratComu spíše vysvětlovali smysl své existence.

Podle očekávání se proti jeho činnosti ozvala ostrá ruská kritika. „EU porušuje základní a univerzálně přiznávané právo na svobodu projevu a jeho přínos pro rozmanitost médií a svobodu informací,“ prohlásil o jeho činnosti ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Z druhého tábora je StratComu vyčítána bezzubost. Na jedné straně má totiž přispívat k boji proti ruským dezinformacím, na druhé straně má mandát to činit pouze monitoringem a komunikací o evropské politice. Jako alternativu pro aktivní boj s ruskou propagandou navrhují kritici současného přístupu vytvořit zpravodajský portál, který bude produkovat zprávy v ruském jazyce a další informace zaměřené na rusky hovořící obyvatelstvo v krizových regionech.

Dezinformační týdeník

Výstupem skupiny jsou týdenní „Disinformation Review“. Jedná se o kompilaci sesbíraných zpráv, která mapuje a odhaluje cílené dezinformace. Tyto kompilace přinášejí cenné údaje pro analytiky, novináře a úředníky zabývající se touto problematikou.

Vydání všech přehledů je možné shlédnout na příslušných stránkách EEAS. Spuštěn byl rovněž profil na Twitteru, kde můžete nalézt nejnovější informace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek