EU nadále sází při řešení migrační krize na Turecko


Marie Bydžovská, Euroskop, 19. 2. 2016

Lídři zemí EU přijali v noci ze čtvrtka na pátek závěry k migrační krizi. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska osmadvacítka nadále pokládá za prioritu spolupráci s Tureckem. V březnu se uskuteční mimořádný summit EU-Turecko. Summit Evropské rady pokračuje dále, na programu je hledání dohody mezi EU a Británií.

Evropské řešení podle Tuska není jen to, co se rozhodne v Bruselu. „Jde také, a navíc v první řadě, o rozhodnutí přijatá v hlavních městech. Musíme to přijmout, ale zároveň se snažit o zlepšení koordinace takových rozhodnutí,“ uvedl Tusk.

Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že „ČR velmi přivítala fakt, že závěry Evropské rady, které stanovují další směr řešení migrační krize, obsahují naprostou většinu priorit pražského summitu Visegrádské skupiny.“

Zachování Schengenu je prioritou

Premiéři V4 (ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) na pondělní schůzce podpořili nutnost celoevropského řešení problému migrace, zdůraznili klíčovou roli Akčního plánu EU s Tureckem a označili zachování Schengenu a svobody volného pohybu za prioritní. Visegrádská čtyřka se přihlásila také k pomoci při zvládání migrační krize jak zemím západního Balkánu tak Řecku.

Země ze středu a východu EU nicméně mluví i o potřebě připravit záložní řešení pro případ, že ani úzká spolupráce s Tureckem počty migrantů výrazně nesníží a že Řecko výrazně neposílí svou schopnost chránit vnější hranici schengenského prostoru volného pohybu.

směrovka Schengen
Kvůli migrační krizi je v sázce i zachování schengenského prostoru bez hranic.


Stíny teroristického útoku v Ankaře

Podle německé kancléřky Angely Merkelové bylo svolání mimořádného summitu s Tureckem důležité mimo jiné proto, že turecký premiér Ahmet Davotuglu kvůli teroristickému útoku v Ankaře nemohl ve čtvrtek dorazit do Bruselu. Tusk připomněl, že summit EU atentát v turecké metropoli ostře odsoudil.

Merkelová se nechala slyšet, že vrcholná schůzka by se měla uskutečnit na začátku března, k přesnému termínu se ale ještě musí vyjádřit Ankara. Agentura Reuters s odvoláním na diplomaty zmínila termín 5. března.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek