Turecko zvyšuje požadavky i nabídky vůči EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 7. 3. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – V Bruselu začal mimořádný summit Evropské unie a Turecka, který se věnuje hlavně otázce migrace, přestože turecký premiér Ahmet Davutoglu při příchodu kladl důraz také na diskusi o přístupových jednáních své země k EU a zjednodušení vízového styku.

Davutoglu svým evropským protějškům předložil nové návrhy. Od Unie požaduje více peněz. Místo již dříve domluvených tří miliard by osmadvacítka měla poskytnout do roku 2018 šest miliard eur a zároveň se zaručit, že pokročí rozhovory o vstupu země do EU. Podle diplomatů chce také Ankara po EU, aby udělila bezvízový styk Turecku již v červnu.

Davutoglu podle dostupných informací nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl v EU přímo z Turecka.

Jak by navracení migrantů fungovalo?

Turecký návrh, jehož text má k dispozici čtk, předpokládá, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se z jeho území od určitého data dostanou na řecké ostrovy. Opatření má být dočasné, odůvodněné je humanitárními ohledy a EU by je financovala. EU by ovšem měla z dotyčných ostrovů nejprve odvézt všechny migranty, kteří se na nich nyní nacházejí.

Turci také předpokládají, že by na ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos umístili potřebný počet svých styčných důstojníků, aby celá operace mohla hladce fungovat. Vztahy mezi Aténami a Ankarou jsou přitom dlouhodobě napjaté.

Kvůli novým nečekaným návrhům od tureckého premiéra se změní průběh summitu. Nejdříve budou lídři osmadvacítky diskutovat sami mezi sebou návrhy Ankary, poté se opět setkají s tureckým premiérem na večeři. Vrcholná schůzka plánovaná na půl dne se tak nejspíš protáhne do nočních hodin.

Summit EU-Turecko

Hlavy států a vlád EU se při zahájení summitu fotí s tureckým premiérem. Zdroj: čtk

Spor o zavření balkánské trasy

Souběžně se zkomplikoval i další bod jednání – uzavření balkánské migrační trasy. Německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila, že se postaví proti jakékoliv dohodě, která by trvale zavírala hranice. „Pro všechny země, včetně Řecka, zavírání čehokoliv není možností,“ řekla Merkelová při příjezdu na summit.

Německá kancléřka se tak i nadále vyslovuje proti „jednostranným“ iniciativám a spoléhá na společnou dohodu s Tureckem. Podle serveru Politico.eu se Merkelová staví proti větě v návrhu závěrů summitu, která říká, že „nepravidelné toky migrantů po západobalkánské cestě se chýlí ke konci. Tato trase je uzavřená“.

Zahrnutí uzávěry balkánské trasy pro nelegální migraci do připravovaných závěrů summitu naopak ocenil český premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého tak EU „dala za pravdu státům visegrádské skupiny“. Debatu, která se ještě kolem toho povede, označil Sobotka za klíčový bod summitu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek